Szukacie zdrowej opcji na pożywne i smaczne danie z makaronem w tym zabieganym, pierwszym powakacyjnym tygodniu? Jeśli tak, to zróbcie to pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowo – bazyliowym i pieczonym łososiem. Gwarantuję, że po miseczce takiej pasty nie zbraknie Wam energii i humor też będzie dopisywał… Do tego dania użyłam makaronu Goliard spaghetti pełne ziarno, super zdrowy i bardzo smaczny.

Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti pełne ziarno Goliard
- 150 g surowego filetu z łososia
- 12-15 pomidorków koktajlowych
- sól
- oliwa z oliwek
Pesto szpinakowo – bazyliowe:
- 2 garście liści świeżego szpinaku
- garść listków bazylii
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 min..
PORCJE: 2-3
-
Najpierw łososia pokrój w niedużą kostkę wraz ze skórą. Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania skórą do dołu i dodaj pomidorki koktajlowe. Następnie całość dopraw solą i oblej odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.
-
W międzyczasie zacznij gotować makaron w osolonej wodzie.
- Pesto szpinakowo-bazyliowe:
W blenderze umieść liście szpinaku i bazylii. Dodaj orzechy włoskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie wlej oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Całość porządnie zblenduj na gładką masę.
-
Pesto wlej do dużego naczynia i dodaj makaron bezpośrednio z wody po gotowaniu. Przemieszaj dokładnie, żeby sos pokryj makaron.
-
Makaron przełóż na talerze i dodaj kawałki pieczonego łososia oraz pomidorki koktajlowe.
Jak Ci smakowało moje pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowym i pieczonym łososiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na makarony, to sprawdź też moje przepisy na maślane tagliatelle z czarną letnią truflą lub spaghetti alla puttanesca.