Pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowym i łososiem

Szukacie zdrowej opcji na pożywne i smaczne danie z makaronem w tym zabieganym, pierwszym powakacyjnym tygodniu? Jeśli tak, to zróbcie to pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowo – bazyliowym i pieczonym łososiem. Gwarantuję, że po miseczce takiej pasty nie zbraknie Wam energii i humor też będzie dopisywał… Do tego dania użyłam makaronu Goliard spaghetti pełne ziarno, super zdrowy i bardzo smaczny.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto szpinakowym i pieczonym łososiem

Składniki:

Pesto szpinakowo – bazyliowe:

  • 2 garście liści świeżego szpinaku
  • garść listków bazylii
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka orzechów włoskich

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw łososia pokrój w niedużą kostkę wraz ze skórą. Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania skórą do dołu i dodaj pomidorki koktajlowe. Następnie całość dopraw solą i oblej odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.

  2. W międzyczasie zacznij gotować makaron w osolonej wodzie.

  3. Pesto szpinakowo-bazyliowe:

    W blenderze umieść liście szpinaku i bazylii. Dodaj orzechy włoskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie wlej oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Całość porządnie zblenduj na gładką masę.

  4. Pesto wlej do dużego naczynia i dodaj makaron bezpośrednio z wody po gotowaniu. Przemieszaj dokładnie, żeby sos pokryj makaron.

  5. Makaron przełóż na talerze i dodaj kawałki pieczonego łososia oraz pomidorki koktajlowe.

Jak Ci smakowało moje pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowym i pieczonym łososiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na makarony, to sprawdź też moje przepisy na maślane tagliatelle z czarną letnią truflą lub spaghetti alla puttanesca.

Współpraca

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry