Maślane tagliatelle z czarną letnią truflą

Jajeczny makaron ze sporą ilością masła, odrobiną oliwy z oliwek i parmezanu, a na koniec najważniejszy składnik, który zmienia to danie w coś wyjątkowego i eleganckiego, czyli trufla. Maślane tagliatelle to bardzo proste i pyszne, a zarazem wykwintne i bardzo smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na lunch jak i proszoną kolację. Ja użyłam trufli letniej, która ma delikatny i orzechowy aromat, dlatego można jej dodać dużo więcej. Pamiętajcie, że wcale nie potrzebujecie specjalnej tarki do trufli, wystarczy zwykła do sera o drobnych oczkach.

Makaron tagliatelle z czarną letnią truflą i parmezanem

Składniki:

  • 250 g tagliatelle
  • 70 g czarnej letniej trufli
  • 80 g masła
  • parmezan do podania
  • oliwa z oliwek do podania
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw zacznij gotować makaron w dobrze osolonej wodzie.

  2. Pod koniec gotowania makaronu, na patelni rozpuść masło i dodaj połowę startej na tarce trufli. Całość wymieszaj i po chwili dodaj tagliatelle prosto z wody, w której się gotowało. Jeśli makaron będzie zbyt suchy dodaj więcej wody po ugotowanym makaronie i wymieszaj.

  3. Przełóż na talerze. Dodaj tarty parmezan i polej odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec zetrzyj pozostałą truflę.

Jak Ci smakowało moje maślane tagliatelle z czarną letnią truflą i parmezanem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy na prostą pastę z sosem ze świeżych pomidorów, cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli lub penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry