Prosta pasta z sosem ze świeżych pomidorów to jeden z moich ulubionych makaronów, który robię najczęściej w lato, kiedy można już kupić dojrzałe, pachnące i pełne smaku polskie pomidory. Taka świeża, lekka i aromatyczna pasta ze sporą ilością czosnku to jedno z moich ekspresowych dań na lunch lub kolację.
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 500 g świeżych pomidorów
- 5-6 dużych ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- parmezan lub grana padano
- natka świeżej pietruszki lub bazylia do podania
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Porcje: 3-4
-
Najpierw zacznij gotować makaron w osolonej wodzie.
-
Na dużej patelni rozgrzej około 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Następnie dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, uważając, żeby czosnek się nie spalił.
-
Do oliwy z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę pomidory. Zwiększ mocno temperaturę pod patelnią i smaż pomidory, aż odparuje z nich większość wody. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Do zredukowanego sosu dodaj ugotowany makaron al dente, bezpośrednio z garnka, w którym się gotował wraz z odrobiną wody po makaronie. Na koniec zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
-
Spaghetti z sosem przełóż na talerze. Podawaj z tartym parmezanem i oprószone drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylii.
Jak Ci smakowała moja prosta pasta z sosem ze świeżych pomidorów? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z halloumi, awokado i pesto lub makaron ze szparagami i łososiem w sosie jogurtowym.