Zawsze kiedy jestem w restauracji i mam ochotę na makaron, to w pierwszej kolejności szukam w menu pasty z owocami morza, po prostu ją uwielbiam. Stąd też przepis na makaron z krewetkami i sosem marinara, szybki i bardzo prosty, ale przepyszny. Musisz go spróbować!
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek tygrysich
- 5-6 średniej wielkości pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 g suchego makaronu pełnoziarnistego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- tarty parmezan
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Mrożone krewetki wyjmij z opakowania, przełóż do sitka i przelej wrzątkiem, a następnie zdejmij pancerzyki z ogonka i odstaw.
-
Ugotuj makaron al dente.
-
Rozgrzej patelnię i wlej oliwę z oliwek, a następnie dodaj posiekany czosnek. Podsmażaj przez około minutę i dodaj pokrojone w średnią kostkę pomidory. Zwiększ temperaturę i podsmażaj pomidory, mieszając od czasu do czasu, aż wyparuje część soku z pomidorów i powstanie sos.
-
Do powstałego sosu pomidorowego, dodaj sól i pieprz oraz wlej białe wino. Odparuj przez chwilę, a następnie dodaj krewetki. Gotuj przez 3-4 minuty na wysokiej temperaturze. Patelnię zdejmij z ognia.
-
Na koniec do sosu przełóż cedzakiem ugotowany makaron bezpośrednio z wody, w której się gotował i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp świeżą pietruszką i tartym parmezanem.
Jak Ci smakował mój makaron krewetkami i sosem marinara? Sprawdź także inne moje przepisy na dania z makaronem, takie jak makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich lub sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem.