Makaron z krewetkami i sosem marinara

Zawsze kiedy jestem w restauracji i mam ochotę na makaron, to w pierwszej kolejności szukam w menu pasty z owocami morza, po prostu ją uwielbiam. Stąd też przepis na makaron z krewetkami i sosem marinara, szybki i bardzo prosty, ale przepyszny. Musisz go spróbować!

Makaron pełnoziarnisty z sosem marinara i krewetkami

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek tygrysich
  • 5-6 średniej wielkości pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 g suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Mrożone krewetki wyjmij z opakowania, przełóż do sitka i przelej wrzątkiem, a następnie zdejmij pancerzyki z ogonka i odstaw.

  2. Ugotuj makaron al dente.

  3. Rozgrzej patelnię i wlej oliwę z oliwek, a następnie dodaj posiekany czosnek. Podsmażaj przez około minutę i dodaj pokrojone w średnią kostkę pomidory. Zwiększ temperaturę i podsmażaj pomidory, mieszając od czasu do czasu, aż wyparuje część soku z pomidorów i powstanie sos.

  4. Do powstałego sosu pomidorowego, dodaj sól i pieprz oraz wlej białe wino. Odparuj przez chwilę, a następnie dodaj krewetki. Gotuj przez 3-4 minuty na wysokiej temperaturze. Patelnię zdejmij z ognia.

  5. Na koniec do sosu przełóż cedzakiem ugotowany makaron bezpośrednio z wody, w której się gotował i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp świeżą pietruszką i tartym parmezanem.

Jak Ci smakował mój makaron krewetkami i sosem marinara? Sprawdź także inne moje przepisy na dania z makaronem, takie jak makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich lub sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry