Makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich

Pesto z rukoli i orzechów włoskich stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej, bazyliowej formy tego sosu rodem ze słonecznej Ligurii. Dlatego proponuję lekki i smaczny makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich, idealny na lunch lub kolację. Dodatkowo w parze z lekkim białym winem. Polecam!

Makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich.

Składniki:

  • 50 g rukoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 200 g suchego makaronu (do sosu pesto polecam Trofie, ale możesz użyć Corteccia lub świderków)
  • 2 plastry surowego, wędzonego boczku

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Na suchej rozgrzanej patelni upraż orzechy włoskie, odczekaj aż ostygną i umieść je w małym malakserze/blenderze.

  2. Następnie dodaj rukolę, tarty ser, czosnek, wlej sok z cytryny i olej.
    Wszystko dokładnie zmiksuj w blenderze. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

  3. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.

  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry boczku. Piecz około 15 min, aż będą chrupiące.

  5. Wcześniej ugotowany makaron tylko odcedź na sitku bez przelewania go wodą. Zostaw pół kubka gorącej wody, w której gotował się makaron, ponieważ będzie jeszcze potrzebna.

  6. Ugotowany i gorący makaron przełóż ponownie do garnka i dodaj wcześniej przygotowany sos.
    Wymieszaj i wlej wodę po ugotowanym makaronie, jeśli jest za gęste, ponownie zamieszaj.

  7. Danie przełóż na talerze, a na wierzchu rozkrusz chrupiący boczek.

Smakuje Ci pesto z rukoli i orzechów włoskich? Sprawdź także moje przepisy na makaron caprese z jogurtowym pesto lub wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i zielonym groszkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry