Pesto z rukoli i orzechów włoskich stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej, bazyliowej formy tego sosu rodem ze słonecznej Ligurii. Dlatego proponuję lekki i smaczny makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich, idealny na lunch lub kolację. Dodatkowo w parze z lekkim białym winem. Polecam!

Składniki:
- 50 g rukoli
- 50 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 200 g suchego makaronu (do sosu pesto polecam Trofie, ale możesz użyć Corteccia lub świderków)
- 2 plastry surowego, wędzonego boczku
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 min..
PORCJE: 2
-
Na suchej rozgrzanej patelni upraż orzechy włoskie, odczekaj aż ostygną i umieść je w małym malakserze/blenderze.
-
Następnie dodaj rukolę, tarty ser, czosnek, wlej sok z cytryny i olej.
Wszystko dokładnie zmiksuj w blenderze. Na koniec dopraw solą i pieprzem. -
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry boczku. Piecz około 15 min, aż będą chrupiące.
-
Wcześniej ugotowany makaron tylko odcedź na sitku bez przelewania go wodą. Zostaw pół kubka gorącej wody, w której gotował się makaron, ponieważ będzie jeszcze potrzebna.
-
Ugotowany i gorący makaron przełóż ponownie do garnka i dodaj wcześniej przygotowany sos.
Wymieszaj i wlej wodę po ugotowanym makaronie, jeśli jest za gęste, ponownie zamieszaj. -
Danie przełóż na talerze, a na wierzchu rozkrusz chrupiący boczek.
Smakuje Ci pesto z rukoli i orzechów włoskich? Sprawdź także moje przepisy na makaron caprese z jogurtowym pesto lub wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i zielonym groszkiem.