Wiecie dlaczego uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem? Ponieważ są one nie tylko pyszne, ale także poprawiają nastrój, co jest naukowo udowodnione. Dodatkowo potrawy z makaronem są najczęściej bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz oparte o kilka podstawowym składników. Taki jest właśnie mój przepis na wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i zielonym groszkiem.
Składniki:
- 200 g wędzonego surowego boczku
- 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 szklanka młodych strączków groszku cukrowego
- makaron pełnoziarnisty
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Zacznij od ugotowania makaronu.
-
W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
-
Dodaj posiekany czosnek, smaż około minutę, żeby czosnek nie był gorzki.
-
Następnie dorzuć mrożony groszek i strączki groszku cukrowego. Dolej odrobinę wody po makaronie i podsmażaj, aż groszek lekko zmięknie.
-
Patelnię zdejmij z gazu i dodawaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, cały czas mieszając. Dopraw solą i sporą ilością mielonego pieprzu.
-
Dodaj ugotowany makaron bezpośrednio z garnka na patelnię (nie przelewaj makaronu zimną wodą). Wymieszaj dokładnie wszystko na patelni tak, żeby makaron pokrył się sosem.
-
Jeśli sos będzie za gęsty możesz dolać odrobinę wody z makaronu. Podawaj z tartym parmezanem.
Jak Ci się udał mój wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i zielonym groszkiem? Sprawdź także inne moje przepisy na dania z makaronem, takie jak makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich lub makaron caprese z jogurtowym pesto.