Wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i groszkiem

Wiecie dlaczego uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem? Ponieważ są one nie tylko pyszne, ale także poprawiają nastrój, co jest naukowo udowodnione. Dodatkowo potrawy z makaronem są najczęściej bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz oparte o kilka podstawowym składników. Taki jest właśnie mój przepis na wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i zielonym groszkiem.

Wiosenny makaron z boczkiem i zielonym gorszkiem

Składniki:

  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka młodych strączków groszku cukrowego
  • makaron pełnoziarnisty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Zacznij od ugotowania makaronu.

  2. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i podsmaż pokrojony w kostkę boczek.

  3. Dodaj posiekany czosnek, smaż około minutę, żeby czosnek nie był gorzki.

  4. Następnie dorzuć mrożony groszek i strączki groszku cukrowego. Dolej odrobinę wody po makaronie i podsmażaj, aż groszek lekko zmięknie.

  5. Patelnię zdejmij z gazu i dodawaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, cały czas mieszając. Dopraw solą i sporą ilością mielonego pieprzu.

  6. Dodaj ugotowany makaron bezpośrednio z garnka na patelnię (nie przelewaj makaronu zimną wodą). Wymieszaj dokładnie wszystko na patelni tak, żeby makaron pokrył się sosem.

  7. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dolać odrobinę wody z makaronu. Podawaj z tartym parmezanem.wiosenny makaron z boczkiem i zielonym gorszkiem

Jak Ci się udał mój wiosenny makaron pełnoziarnisty z bekonem i zielonym groszkiem? Sprawdź także inne moje przepisy na dania z makaronem, takie jak makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich lub makaron caprese z jogurtowym pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry