Jeśli szukasz pomysłu na nieoczywiste danie wegetariańskie, to koniecznie sprawdź ten przepis. Burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta sprawdzą się doskonale jako samodzielna przekąska, a także jako jeden z elementów większego dania głównego. Możesz je włożyć do kanapki lub podać z dodatkami w zastępstwie tradycyjnego kotleta, ponadto przepis jest prosty i szybki, a danie zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Składniki:
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 2 średniej wielkości ugotowane czerwone buraki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3/4 szklanki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- ser feta
- natka pietruszki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 45 minut
PORCJE: 4
-
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
-
Ugotuj kaszę gryczaną. W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ugotowane buraki.
-
W naczyniu wymieszaj kaszę, buraki, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, szczypiorek i olej. Następnie dopraw solą i pieprzem.
-
Formuj okrągłe płaskie kotleciki i układaj na blaszce.
-
Piecz około 20 minut. Na koniec oprósz fetą i natką pietruszki.
Jak oceniasz moje burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta? Jeśli szukasz innych pomysłów na wegetariańskie dania, to sprawdź moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem, makaron Caprese z jogurtowym pesto lub focaccię Barese.