Burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta

Jeśli szukasz pomysłu na nieoczywiste danie wegetariańskie, to koniecznie sprawdź ten przepis. Burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta sprawdzą się doskonale jako samodzielna przekąska, a także jako jeden z elementów większego dania głównego. Możesz je włożyć do kanapki lub podać z dodatkami w zastępstwie tradycyjnego kotleta, ponadto przepis jest prosty i szybki, a danie zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 2 średniej wielkości ugotowane czerwone buraki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ser feta
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 45 min..

PORCJE: 4

  1. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

  2. Ugotuj kaszę gryczaną. W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ugotowane buraki.

  3. W naczyniu wymieszaj kaszę, buraki, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, szczypiorek i olej. Następnie dopraw solą i pieprzem.

  4. Formuj okrągłe płaskie kotleciki i układaj na blaszce.

  5. Piecz około 20 minut. Na koniec oprósz fetą i natką pietruszki.Burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta

Jak oceniasz moje burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta? Jeśli szukasz innych pomysłów na wegetariańskie dania, to sprawdź moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem, makaron Caprese z jogurtowym pesto lub focaccię Barese.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry