Kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki

Masz już dosyć tradycyjnych kotletów mielonych i szukasz pomysłu na jakąś odmianę? Jeśli tak, to kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki mogą być ciekawą alternatywą. Wykonanie z chudej piersi indyka i wzbogacone aromatami ziół i imbiru są zarówno pożywne i zdrowe, jak i mają lekko orientalny charakter. Powinny smakować także najmłodszym, u mnie sprawdziły się doskonale i weszły na stałe do obiadowego menu.

Kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki

Składniki:

  • 600 g mielonej piersi z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • olej rzepakowy
  • 1 mała bułka pszenna
  • mleko

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut

PORCJE: 6

  1. Najpierw namocz w mleku porwaną wcześniej na części bułkę. Po kilku minutach odsącz nadmiar mleka.

  2. Dodaj mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe składniki.

  3. Dokładnie wymieszaj rękoma. Następnie formuj niewielkie kulki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem.

  4. Przy formowaniu kotlecików, co jakiś czas opłucz ręce wodą, żeby mięso nie przyklejało się do rąk.

  5. Kotleciki smaż do lekkiego zrumienienia, nie za długo, aby były soczyste i miękkie.Kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki

Jak Ci smakowały moje kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania główne, to sprawdź moje przepisy na filet z kurczaka w panierce z parmezanem i ziołami lub irlandzki gulasz wołowy z Guinessem i kawą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top