Masz już dosyć tradycyjnych kotletów mielonych i szukasz pomysłu na jakąś odmianę? Jeśli tak, to kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki mogą być ciekawą alternatywą. Wykonanie z chudej piersi indyka i wzbogacone aromatami ziół i imbiru są zarówno pożywne i zdrowe, jak i mają lekko orientalny charakter. Powinny smakować także najmłodszym, u mnie sprawdziły się doskonale i weszły na stałe do obiadowego menu.
Składniki:
- 600 g mielonej piersi z indyka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- sól
- olej rzepakowy
- 1 mała bułka pszenna
- mleko
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 6
-
Najpierw namocz w mleku porwaną wcześniej na części bułkę. Po kilku minutach odsącz nadmiar mleka.
-
Dodaj mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe składniki.
-
Dokładnie wymieszaj rękoma. Następnie formuj niewielkie kulki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem.
-
Przy formowaniu kotlecików, co jakiś czas opłucz ręce wodą, żeby mięso nie przyklejało się do rąk.
-
Kotleciki smaż do lekkiego zrumienienia, nie za długo, aby były soczyste i miękkie.
Jak Ci smakowały moje kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania główne, to sprawdź moje przepisy na filet z kurczaka w panierce z parmezanem i ziołami lub irlandzki gulasz wołowy z Guinessem i kawą.