Czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z borówkami

Czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z borówkami to pomysł na zdrowy i ekspresowy deser. Idealny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Tylko pięć naturalnych, nieprzetworzonych składników, w tym syrop klonowy zamiast cukru i tylko 20 minut pracy. Deser smakuje równie dobrze jak wygląda, a kwaśność borówek doskonale komponuje się z ze słodką, śmietankowo-czekoladową kaszką. Polecam!

Czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z sosem borówkowym

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 szklanka świeżych borówek (jeśli użyjesz mrożonych borówek dodaj jeszcze 1 łyżkę syropu klonowego)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 1

  1. W rondelku podgrzej mleko, dodaj kaszę manną. Zagotuj cały czas mieszając.

  2. Połowę kaszy manny odlej do naczynia, a do pozostałej w rondlu części dodaj kakao i syrop klonowy i ponownie dokładnie wymieszaj.

  3. W garnku lekko podgotuj borówki, żeby powstał sos. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby część owoców pozostała w całości.

  4. Do szklanki wlej czekoladową kaszkę manną, a następnie śmietankową.

  5. Na koniec wierzch polej sosem borówkowym i dołóż kilka świeżych borówek dla dekoracji.Czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z sosem borówkowym

Czy czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z borówkami była sukcesem i podbiła Twoje podniebienie? Jeśli tak, to sprawdź moje inne pomysły na desery, takie jak jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone, szybki deser z jeżynami, mascarpone kawą i nutką whisky lub mini serniczki z mango i białą czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry