Czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z borówkami to pomysł na zdrowy i ekspresowy deser. Idealny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Tylko pięć naturalnych, nieprzetworzonych składników, w tym syrop klonowy zamiast cukru i tylko 20 minut pracy. Deser smakuje równie dobrze jak wygląda, a kwaśność borówek doskonale komponuje się z ze słodką, śmietankowo-czekoladową kaszką. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 szklanka świeżych borówek (jeśli użyjesz mrożonych borówek dodaj jeszcze 1 łyżkę syropu klonowego)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 1
-
W rondelku podgrzej mleko, dodaj kaszę manną. Zagotuj cały czas mieszając.
-
Połowę kaszy manny odlej do naczynia, a do pozostałej w rondlu części dodaj kakao i syrop klonowy i ponownie dokładnie wymieszaj.
-
W garnku lekko podgotuj borówki, żeby powstał sos. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby część owoców pozostała w całości.
-
Do szklanki wlej czekoladową kaszkę manną, a następnie śmietankową.
-
Na koniec wierzch polej sosem borówkowym i dołóż kilka świeżych borówek dla dekoracji.
Czy czekoladowo-śmietankowa kaszka manna z borówkami była sukcesem i podbiła Twoje podniebienie? Jeśli tak, to sprawdź moje inne pomysły na desery, takie jak jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone, szybki deser z jeżynami, mascarpone kawą i nutką whisky lub mini serniczki z mango i białą czekoladą.