Miałam ostatnio okazję kupić świeżutkie borówki prosto z pola i muszę przyznać, że są po prostu pyszne. Najczęściej moje dzieci pochłaniają je od razu po umyciu, jednak tym razem udało mi się ich trochę ocalić. Stąd dzisiejszy przepis, czyli pancakes z borówkami, prawdziwy amerykański klasyk w odrobinę innym wydaniu, bo na jogurcie greckim i z dodatkiem skórki z cytryny. Cudownie puszyste z pękającymi w ustach ciepłymi borówkami, dzieci były zadowolone z dzisiejszego śniadania.
Składniki:
- 1 kubek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3/4 kubka jogurtu greckiego
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 1 kubek świeżych borówek
- masło klarowane do smażenia
- syrop klonowy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 10 placuszków
-
W naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny.
-
Następnie dodaj jajko, jogurt, mleko i całość dokładnie zmiksuj.
-
W dalszej kolejności do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
-
Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego smaż placuszki aż do zrumienienia (około 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej).
-
Na koniec placuszki polej syropem klonowym i posyp świeżymi borówkami.
Jak Ci smakowały moje jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadanie to sprawdź moje przepisy na Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik, owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą lub czekoladowo-śmietankową kaszkę mannę z borówkami.