Jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny

Miałam ostatnio okazję kupić świeżutkie borówki prosto z pola i muszę przyznać, że są po prostu pyszne. Najczęściej moje dzieci pochłaniają je od razu po umyciu, jednak tym razem udało mi się ich trochę ocalić. Stąd dzisiejszy przepis, czyli pancakes z borówkami, prawdziwy amerykański klasyk w odrobinę innym wydaniu, bo na jogurcie greckim i z dodatkiem skórki z cytryny. Cudownie puszyste z pękającymi w ustach ciepłymi borówkami, dzieci były zadowolone z dzisiejszego śniadania.

Jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny

Składniki:

  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 kubka jogurtu greckiego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1 kubek świeżych borówek
  • masło klarowane do smażenia
  • syrop klonowy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 10 placuszków

  1. W naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny.

  2. Następnie dodaj jajko, jogurt, mleko i całość dokładnie zmiksuj.

  3. W dalszej kolejności do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.

  4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego smaż placuszki aż do zrumienienia (około 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej).

  5. Na koniec placuszki polej syropem klonowym i posyp świeżymi borówkami.

Jak Ci smakowały moje jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadanie to sprawdź moje przepisy na Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik, owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą lub czekoladowo-śmietankową kaszkę mannę z borówkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top