Jeśli tak jak ja lubisz od czasu do czasu zjeść śniadanie na słodko, ale ważne są dla Ciebie kalorie i zdrowy skład, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Placuszki a la mango lassi z kardamonem i kurkumą są lekkie i puszyste, a zawarta w nich słodycz pochodzi tylko z mango i niewielkiej ilości miodu. Proste i szybkie w przygotowaniu mogą stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych naleśników.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 duże dojrzałe mango
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła w temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- jogurt naturalny do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 8 -10 placuszków
-
Najpierw obierz mango, pokrój na kawałki i umieść w misce. Następnie zblenduj do konsystencji puree.
-
Dodaj jajko, kardamon i kurkumę i ponownie zblenduj. W dalszej kolejności do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia, po czym dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Rozgrzej patelnię i dodaj masło. Kiedy masło się roztopi rozprowadź je po całości patelni, a nadmiar wlej do masy z mango i wymieszaj.
-
Na koniec smaż placki z dwóch łyżek masy, po około minutę z każdej strony. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Jak Ci smakowały moje placuszki a la mango lassi z kardamonem i kurkumą? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na owsiankę z tahini, malinami i karmelizowanym bananem lub jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny.