Korzenne mango lassi z musem malinowym

Jeśli lubicie kuchnię indyjską, to na pewno mieliście już okazję spróbować mango lassi. W indyjskich restauracjach jest ono podawane w klasycznym wydaniu, czyli jako dosłodzona mieszanka mango, jogurtu, wody i kardamonu. Moja wersja jest bardziej korzenna dzięki dodatkowi imbiru i kurkumy, natomiast kwaskowaty mus malinowy ma za zadanie przełamać słodki smak mango i miodu. Całość tworzy bardzo bogatą i zdrową kompozycję, a do tego smakuje wyśmienicie.

Korzenne mango lassi z musem malinowym

Składniki:

  • 1/2 dużego dojrzałego mango
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 duży kubek malin ( jeśli używasz mrożonych, wcześniej rozmroź i użyj więcej miodu)
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 1

  1. W blenderze umieść obrane i pokrojone w kostkę mango, jogurt i przyprawy. Dokładnie zmiksuj i przelej do wysokiej szklanki.

  2. Następnie do blendera dodaj maliny, miód i ponownie zmiksuj.

  3. Jeżeli lubisz mus malinowy z drobnymi pestkami, przelej go bezpośrednio do szklanki z mango lassi.

  4. Jeśli chcesz uzyskać delikatny, gładki mus , zmiksowane maliny przed przelaniem do szklanki przecedź przez sitko.

  5. Na koniec gotowy napój udekoruj pokrojonym w drobne kosteczki mango i listkami mięty.

Jak Ci smakowało moje korzenne mango lassi z musem malinowym? Jeśli szukasz nowych pomysłów na napoje to sprawdź także inne moje przepisy, takie jak mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym, orzeźwiające espresso z tonikiem lub smoothie arbuzowo-truskawkowe na upalne dni.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry