Jeśli lubicie kuchnię indyjską, to na pewno mieliście już okazję spróbować mango lassi. W indyjskich restauracjach jest ono podawane w klasycznym wydaniu, czyli jako dosłodzona mieszanka mango, jogurtu, wody i kardamonu. Moja wersja jest bardziej korzenna dzięki dodatkowi imbiru i kurkumy, natomiast kwaskowaty mus malinowy ma za zadanie przełamać słodki smak mango i miodu. Całość tworzy bardzo bogatą i zdrową kompozycję, a do tego smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 1/2 dużego dojrzałego mango
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 duży kubek malin ( jeśli używasz mrożonych, wcześniej rozmroź i użyj więcej miodu)
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 1
-
W blenderze umieść obrane i pokrojone w kostkę mango, jogurt i przyprawy. Dokładnie zmiksuj i przelej do wysokiej szklanki.
-
Następnie do blendera dodaj maliny, miód i ponownie zmiksuj.
-
Jeżeli lubisz mus malinowy z drobnymi pestkami, przelej go bezpośrednio do szklanki z mango lassi.
-
Jeśli chcesz uzyskać delikatny, gładki mus , zmiksowane maliny przed przelaniem do szklanki przecedź przez sitko.
-
Na koniec gotowy napój udekoruj pokrojonym w drobne kosteczki mango i listkami mięty.
Jak Ci smakowało moje korzenne mango lassi z musem malinowym? Jeśli szukasz nowych pomysłów na napoje to sprawdź także inne moje przepisy, takie jak mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym, orzeźwiające espresso z tonikiem lub smoothie arbuzowo-truskawkowe na upalne dni.