Kolorowe dipy z awokado i buraka

Kolorowe dipy z awokado i buraka to doskonały pomysł na szybką i zdrową, a dodatkowo wegetariańską przekąskę. Jeśli szykujesz wieczorną imprezę i nie masz pomysł czym poczęstować swoich gości, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zaledwie 10 minut pracy i kilka podstawowych składników, spróbuj koniecznie!

Kolorowe dipy z buraka i awokado

Składniki:

Dip z buraka:
  • 1 średniej wielkości ugotowany burak
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
Dip z awokado:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

PORCJE: 2

  1. Dip z buraka:

    W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na dip z buraka i przelej do miseczki. Następnie udekoruj ziarnami białego i czarnego sezamu.

  2. Dip z awokado:

    Tą samą czynność powtórz ze składnikami na dip z awokado. Tym razem do dekoracji użyj listów świeżej kolendry.

  3. Serwowanie:

    Kolorowe dipy podawaj z ciepłym chlebkiem pita. Możesz ich też używać jako pasty kanapkowej.Kolorowe dipy z buraka i awokado

Jeśli podoba Ci się mój przepis na kolorowe dipy i szukasz nowych pomysłów na zdrowe przekąski, to sprawdź inne z moich propozycji. Na przykład burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta lub fit jajka faszerowane z pastą z awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry