Kolorowe dipy z awokado i buraka to doskonały pomysł na szybką i zdrową, a dodatkowo wegetariańską przekąskę. Jeśli szykujesz wieczorną imprezę i nie masz pomysł czym poczęstować swoich gości, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zaledwie 10 minut pracy i kilka podstawowych składników, spróbuj koniecznie!

Składniki:
Dip z buraka:
- 1 średniej wielkości ugotowany burak
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- 1 duża łyżka pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
Dip z awokado:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 min..
PORCJE: 2
- Dip z buraka:
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na dip z buraka i przelej do miseczki. Następnie udekoruj ziarnami białego i czarnego sezamu.
- Dip z awokado:
Tą samą czynność powtórz ze składnikami na dip z awokado. Tym razem do dekoracji użyj listów świeżej kolendry.
- Serwowanie:
Kolorowe dipy podawaj z ciepłym chlebkiem pita. Możesz ich też używać jako pasty kanapkowej.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na kolorowe dipy i szukasz nowych pomysłów na zdrowe przekąski, to sprawdź inne z moich propozycji. Na przykład burgery z buraków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera feta lub fit jajka faszerowane z pastą z awokado.