Dutch Baby to idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Jeśli nie masz czasu na stanie przy patelni i smażenie naleśnika po naleśniku, to wypróbuj ten super prosty przepis. Dutch Baby to puszysty i lekki pieczony naleśnik rodem z Holandii, idealny jako słodkie i energetyczne śniadanie lub sycąca kolacja na koniec ciężkiego dnia. Tylko 5 podstawowych składników i 15-20 minut pieczenia, a efekt przepyszny, dlatego nie czekaj i spróbuj go juz teraz!
Składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła (masło rozpuść na patelni)
- świeże owoce
- syrop klonowy
- jogurt grecki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJA: patelnia o średnicy ok 26 cm
-
Do pieczenia naleśnika najlepiej użyć patelni, którą możesz wstawić do piekarnika (lub użyj naczynia żaroodpornego).
-
Następnie do miski wbij jajka, wlej mleko, dodaj mąkę, po czym zmiksuj na gładką masę.
-
Na patelni rozpuść łyżkę masła.
-
W dalszej kolejności na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem wlej masę naleśnikową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C.
-
Piecz 15-20 minut, aż naleśnik będzie rumiany i wyrośnięty.
-
Dutch baby podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem greckim.
Nie masz pomysłu na słodkie śniadanie? W takim razie sprawdź moje przepisy na owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub czekoladowo-śmietankową kaszkę manną z sosem borówkowym.