Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik

Dutch Baby to idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Jeśli nie masz czasu na stanie przy patelni i smażenie naleśnika po naleśniku, to wypróbuj ten super prosty przepis. Dutch Baby to puszysty i lekki pieczony naleśnik rodem z Holandii, idealny jako słodkie i energetyczne śniadanie lub sycąca kolacja na koniec ciężkiego dnia. Tylko 5 podstawowych składników i 15-20 minut pieczenia, a efekt przepyszny, dlatego nie czekaj i spróbuj go juz teraz!

baby dutch czyli naleśnik z piekarnika

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła (masło rozpuść na patelni)
  • świeże owoce
  • syrop klonowy
  • jogurt grecki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJA: patelnia o średnicy ok 26 cm

  1. Do pieczenia naleśnika najlepiej użyć patelni, którą możesz wstawić do piekarnika (lub użyj naczynia żaroodpornego).

  2. Następnie do miski wbij jajka, wlej mleko, dodaj mąkę, po czym zmiksuj na gładką masę.

  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła.

  4. W dalszej kolejności na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem wlej masę naleśnikową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C.

  5. Piecz 15-20 minut, aż naleśnik będzie rumiany i wyrośnięty.

  6. Dutch baby podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem greckim.

Nie masz pomysłu na słodkie śniadanie? W takim razie sprawdź moje przepisy na owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub czekoladowo-śmietankową kaszkę manną z sosem borówkowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry