Jajka po benedyktyńsku na naleśniku

Jajka po benedyktyńsku to klasyk, który znajdziemy w karcie śniadaniowej wielu najlepszych hotelowych restauracji. Co ciekawe, ich nazwa nie wywodzi się od zakonu benedyktynów, ale od nazwiska pewnego emerytowanego nowojorskiego maklera Lemuela Benedicta, który zażyczył sobie podania jajka w koszulce w takiej formie w restauracji hotelu Waldorf Astoria w 1894 roku. W mojej wersji maślany tost zastępuje naleśnik, który doskonale komponuje się z pysznym sosem holenderskim i rozlewającym się żółtkiem jajka.

Jajka po benedyktyńsku na naleśniku

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka plastrów szynki
  • kiełki pora
Sos holenderski:
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
Naleśniki:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

PORCJE: 1

  1. Sos holenderski:

    Najpierw w miseczce rozstrzęp żółtka z sokiem z cytryny, doprawione solą i pieprzem. Żółtka powinny nabrać powietrza i być lekko puszyste. Następnie zacznij powoli wlewać rozpuszczone gorące masło, cały czas intensywnie mieszając. Cała czynność powinna zająć około 3 minuty.

  2. Naleśniki:

    W naczyniu w wymieszaj mąkę z mlekiem i jajkiem. Jeśli konsystencja jest jeszcze zbyt gęsta dolej odrobinę wody. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Tłuszcz rozprowadź na patelni, tak żeby pokrył całą powierzchnię, a nadmiar wlej do masy na naleśniki i dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na tak przygotowanej patelni, nie używając dodatkowego tłuszczu.

  3. W niedużym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, tak żeby lekko bulgotała i wlej sok z cytryny. Jajko wbij do miseczki. W garnku zamieszaj wodę, żeby powstał wir i powoli wlej jajko. Gotuj około 2 minuty. Jajko wyjmij na płaskim cedzaku na talerzyk. Czynność powtórz w zależności od tego, ile jajek w koszulkach potrzebujesz.

  4. Szynkę podsmaż delikatnie na patelni.

  5. Naleśnika złóż w trójkąt, ułóż plaster szynki, następnie jajko w koszulce. Na koniec całość oblej sosem holenderskim i obsyp kiełkami pora.

Jak Ci smakowały moje jajka po benedyktyńsku na naleśniku? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową, jajka zapiekane z łososiem i cukinią lub wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry