Macie czasem ochotę na efektowne śniadanie, ale wydaje się Wam trudne w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego. Na przykład takie jajko w koszulce ze szpinakiem i fetą jest super proste , a efekt wizualny i smak jak z najlepszej restauracji. Połączenie szpinaku z serem feta to klasyka, jajko dodaje kolejnego wymiaru smakowego, a wszystko zwieńcza ostra papryczka chilli. No po prostu pysznie i zdrowo!
Składniki:
- jajko
- 3 łyżki soku z cytryny
- spora garść świeżego szpinaku
- 50 g sera feta
- kawałek bagietki
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- świeża papryczka chilli do podania
Wykonanie:
- Jajko w koszulce:
Najpierw w niedużym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, tak żeby lekko bulgotała i wlej sok z cytryny. Jajko wbij do miseczki. W garnku zamieszaj wodę łyżką, żeby powstał wir i powoli wlej jajko. Gotuj około 2 minuty. Jajko wyjmij na płaskim cedzaku na talerzyk. Czynność powtórz w zależności od tego, ile jajek w koszulkach potrzebujesz.
-
Najpierw na rozgrzaną patelnię połóż nasmarowaną masłem lub oliwą z oliwek kawałek bagietki i podsmaż ją z dwóch stron, żeby była lekko zarumieniona. Zdejmij i odłóż.
-
Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Następnie dodaj świeże liście szpinaku i zblanszuj przez 1-2 minuty. W międzyczasie dopraw solą.
-
Szpinak ułóż na bagietce, na nim rozkrusz ser feta i ułóż jajko w koszulce. Na koniec dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Jak Ci smakowało moje jajko w koszulce ze szpinakiem i fetą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne śniadania, to sprawdź też moje przepisy na shakshuka a’la śniadanie angielskie, placuszki z cukinią i serem feta lub rcoissant z łososiem i jajkiem sadzonym.