Klasyczny Creme Brulee

Oglądałam niedawno jakąś francuską komedię i przewinął się w niej Creme Brulee. Nabrałam wtedy na niego tak wielkiej ochoty, że aż zamówiłam sobie palnik do opalania, żeby przygotować ten klasyczny i przepyszny deser. Trochę poczytałam jak go zrobić w perfekcyjny sposób i oto przepis dla Was. Z dokładnym opisem jak postępować, żeby jego konsystencja była kremowa i rozpływająca się w ustach, bez grudek, a skorupka chrupiąca. I powiem Wam, że jego przygotowanie jest banalnie proste, mi wyszedł za pierwszym razem i smakował wspaniale.

Klasyczny creme brule

Składniki:

  • 180 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 ml mleka
  • 3 łyżki białego cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 średnie żółtka
  • cukier trzcinowy do skorupki na wierzchu

Wykonanie:

PORCJE: 6 porcji (małe foremki do zapiekania o średnicy 6cm)

  1. Najpierw w rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę z mlekiem i dodatkiem wanilii. Zdejmij z palnika natychmiast, kiedy tylko zacznie się lekko gotować. Odstaw do przestygnięcia.

  2. W tym czasie utrzyj w misce żółtka z cukrem. Nie ucieraj zbyt długo i intensywnie, bo masa nie powinna być napowietrzona i nie powinna się tworzyć piana. Krótkie ucieranie zachowa też ładny kolor żółtek.

  3. Kiedy śmietanka z mlekiem przestygnie (nie powinna być zbyt ciepła, żeby żółtka się nie ścięły) wlej odrobinę przez sitko do miski z żółtkami i szybko wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, wlej pozostałą część śmietanki i znowu wymieszaj.

  4. Ponownie przelej mieszaninę przez sitko do naczynia z dziubkiem lub dzbanka.

  5. Następnie wlewaj ją do małych foremek, również z użyciem sitka, co pomoże w uzyskaniu jednolitej konsystencji bez grudek. Wpływ na to ma również temperatura pieczenia, która nie może przekroczyć 100 stopni C, żeby z żółtek nie zrobiła się jajecznica.

  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 50 minut do godziny. Deser po upieczeniu powinien być ścięty przy brzegach, a na środku trząść się jak galareta.

  7. Odstaw do całkowitego przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  8. Po tym czasie wierzch deserów obsyp równomiernie odrobiną cukru trzcinowego i opal go palnikiem, żeby się skarmelizował i utworzył skorupkę.

Jak Ci smakował mój klasyczny Creme Brulee? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na Eaton mess – czyli bezowy bałagan z truskawkami lub klasyczne Banoffee.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top