Zastanawiałam się ostatnio, jakie ciasto przygotować na bloga i nie miałam za bardzo pomysłu, więc spytałam męża, który podpowiedział, że ma wielką ochotę na Banoffee. Dawno nie robiłam tego wspaniałego brytyjskiego deseru i już prawie zapomniałam jaki jest dobry. Klasyka jest zawsze na czasie i dobrze smakuje. Kruchy spód i trzy składniki, które wystarczy na nim ułożyć i mamy gotowe cudowne ciasto. Nie ma co się dziwić, że jest takie popularne na całym świecie.

Składniki:
- 2 banany
- 400 g śmietanki 30%
- 500 g kajmaku (masy krówkowej)
- kilka kostek czekolady mlecznej do dekoracji
- 2-3 szczypty soli
Kruchy spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- łyżka cukru pudru
- jajko
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 min..
PORCJE: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm
- Kruchy spód
Najpierw umieść w misce mąkę, cukier, wbij jajko i zimne pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki ugniataj przez chwilę, żeby stworzyły zwartą całość. Następnie uformuj z nich kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut lub do zamrażarki na około 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i w formie do tarty uformuj spód wraz z bokami. Spód ponakłuwaj widelcem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 15-20 minut, używając funkcji góra-dół.
-
Spód do tarty odstaw do przestygnięcia.
-
W rondelku podgrzej masę kajmakową, żeby miała lejącą się jednolitą konsystencję.
-
Śmietanę ubij, a banany pokrój w plasterki.
-
Na kruchy spód wylej kajmak, następnie wierzch oprósz solą i ułóż na nim ułóż plasterki bananów. Na koniec wyłóż bitą śmietanę, a całość obsyp tartą czekoladą.
Jak Ci smakowało moje klasyczne Banoffee? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na sernik jagodowy z kruszonką, Pavlovę z sosem żurawinowo-waniliowym i rozmarynem lub tartę z orzechami w słonym karmelu.