Klasyczne Banoffee

Zastanawiałam się ostatnio, jakie ciasto przygotować na bloga i nie miałam za bardzo pomysłu, więc spytałam męża, który podpowiedział, że ma wielką ochotę na Banoffee. Dawno nie robiłam tego wspaniałego brytyjskiego deseru i już prawie zapomniałam jaki jest dobry. Klasyka jest zawsze na czasie i dobrze smakuje. Kruchy spód i trzy składniki, które wystarczy na nim ułożyć i mamy gotowe cudowne ciasto. Nie ma co się dziwić, że jest takie popularne na całym świecie.

banoffee

Składniki:

  • 2 banany
  • 400 g śmietanki 30%
  • 500 g kajmaku (masy krówkowej)
  • kilka kostek czekolady mlecznej do dekoracji
  • 2-3 szczypty soli

Kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • jajko

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

PORCJE: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm

  1. Kruchy spód

    Najpierw umieść w misce mąkę, cukier, wbij jajko i zimne pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki ugniataj przez chwilę, żeby stworzyły zwartą całość. Następnie uformuj z nich kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut lub do zamrażarki na około 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i w formie do tarty uformuj spód wraz z bokami. Spód ponakłuwaj widelcem.

  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 15-20 minut, używając funkcji góra-dół.

  3. Spód do tarty odstaw do przestygnięcia.

  4. W rondelku podgrzej masę kajmakową, żeby miała lejącą się jednolitą konsystencję.

  5. Śmietanę ubij, a banany pokrój w plasterki.

  6. Na kruchy spód wylej kajmak, następnie wierzch oprósz solą i ułóż na nim ułóż plasterki bananów. Na koniec wyłóż bitą śmietanę, a całość obsyp tartą czekoladą.

Jak Ci smakowało moje klasyczne Banoffee? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na sernik jagodowy z kruszonką, Pavlovę z sosem żurawinowo-waniliowym i rozmarynem lub tartę z orzechami w słonym karmelu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry