Mamy początek tygodnia, więc przyszła pora na jogurt orzechowy z truskawkami, czyli deser w wersji fit. Przygotowują go po pierwsze dlatego, że lubię rozpocząć tydzień w zdrowy sposób. Wiem wtedy, że cały taki będzie. Drugi powód jest taki, że niedziela oznacza u mnie „cheat day”, w którym zawsze pojawia się ciasto i jeszcze trochę innych moich smakowych słabostek :). Urozmaicam sobie te fit deserski, dzisiaj stawiam na połączenie masła orzechowego z jogurtem greckich i truskawek z syropem klonowym, oba po prostu uwielbiam!
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
- 2 łyżki masła orzechowego z dobrym składem (najlepiej 100 % orzechów arachidowych)
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2-3
-
Najpierw przygotuj truskawki. Jeśli używasz mrożonych, to dzień wcześniej wyjmij je z zamrażarki, przełóż do miseczki i wstaw do lodówki na noc.
-
Następnie truskawki pokrój na mniejsze kawałki i wlej 2 łyżki syropu klonowego. Całość wymieszaj.
-
Jogurt grecki wymieszaj z 2 łyżkami masła orzechowego.
-
Na koniec układaj w szklankach warstwami orzechowy jogurt na przemian z truskawkami w syropie.
Jak Ci smakował mój jogurt orzechowy z truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na fit desery, to sprawdź też moje przepisy na domowy jogurt kokosowy z malinami, zdrowe ciasto bananowe z czekoladą lub fit serniczki z mango w wersji mini.