Kiedy nie mam za wiele czasu na gotowanie, a zbliża się pora obiadu, to często stawiam na kanapki. Chcę, żeby posiłek był zdrowy i pełnowartościowy, a przy tym smaczny i ekspresowy w przygotowaniu i taka właśnie jest kanapka z halloumi i pesto z rukoli. Tradycyjny cypryjski ser halloumi często zastępuje mi mięso, bo bardzo dobrze się go grilluje i smaży, a przy tym nie rozpada się i zachowuje zwartą konsystencję. No i oczywiście ma pyszny, lekko słony smak. Dlatego lubię go łączyć z dobrej jakości pieczywem na zakwasie. Do tego jeszcze świeży ogórek i pesto, tym razem z rukoli, bo zostało mi jej sporo w lodówce po ostatnim posiłku.

Składniki:
- 200 g sera halloumi
- bagietka
- świeży ogórek
- oliwa z oliwek
Pesto z rukoli:
- 2 duże garście rukoli
- kilka orzechów włoskich lub ziarna słonecznika
- 1/2 oliwa z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- 2-3 łyżki tartego grana padano lub parmezanu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE: 2-3
- Pesto z rukoli:
Najpierw wszystkie składniki umieść w malakserze lub kielichu blendera i rozdrobnij. Potem dopraw solą i pieprzem.
-
Ser haloumi pokrój na około 1,5-2 cm plastry. Następnie zgrilluj lub usmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
-
Ogórka pokrój na długie cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw.
-
Bagietkę podziel na mniejsze kawałki. Następnie każdy przetnij wzdłuż na pół.
-
Wewnętrzną stronę bagietki skrop oliwą z oliwek i zgrilluj lub podsmaż na patelni. Tylko od wewnętrznej strony.
-
Na pieczywie rozsmaruj pesto, ułóż plastry ogórka, a następnie usmażone plastry halloumi. Na koniec skrop ser pesto i przykryj drugą częścią bagietki.
Jak Ci smakowała moja kanapka z halloumi i pesto z rukoli? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie lunche, to sprawdź też moje przepisy na lekkie kotleciki z łososia z kaparami, szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem lub prostą pastę z sosem ze świeżych pomidorów.