Kanapka z halloumi i pesto z rukoli

Kiedy nie mam za wiele czasu na gotowanie, a zbliża się pora obiadu, to często stawiam na kanapki. Chcę, żeby posiłek był zdrowy i pełnowartościowy, a przy tym smaczny i ekspresowy w przygotowaniu i taka właśnie jest kanapka z halloumi i pesto z rukoli. Tradycyjny cypryjski ser halloumi często zastępuje mi mięso, bo bardzo dobrze się go grilluje i smaży, a przy tym nie rozpada się i zachowuje zwartą konsystencję. No i oczywiście ma pyszny, lekko słony smak. Dlatego lubię go łączyć z dobrej jakości pieczywem na zakwasie. Do tego jeszcze świeży ogórek i pesto, tym razem z rukoli, bo zostało mi jej sporo w lodówce po ostatnim posiłku.

Kanapka z halloumi i pesto z rukoli

Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • bagietka
  • świeży ogórek
  • oliwa z oliwek

Pesto z rukoli:

  • 2 duże garście rukoli
  • kilka orzechów włoskich lub ziarna słonecznika
  • 1/2 oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki tartego grana padano lub parmezanu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2-3

  1. Pesto z rukoli:

    Najpierw wszystkie składniki umieść w malakserze lub kielichu blendera i rozdrobnij. Potem dopraw solą i pieprzem.

  2. Ser haloumi pokrój na około 1,5-2 cm plastry. Następnie zgrilluj lub usmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

  3. Ogórka pokrój na długie cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw.

  4. Bagietkę podziel na mniejsze kawałki. Następnie każdy przetnij wzdłuż na pół.

  5. Wewnętrzną stronę bagietki skrop oliwą z oliwek i zgrilluj lub podsmaż na patelni. Tylko od wewnętrznej strony.

  6. Na pieczywie rozsmaruj pesto, ułóż plastry ogórka, a następnie usmażone plastry halloumi. Na koniec skrop ser pesto i przykryj drugą częścią bagietki.

Jak Ci smakowała moja kanapka z halloumi i pesto z rukoli? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie lunche, to sprawdź też moje przepisy na lekkie kotleciki z łososia z kaparami, szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem lub prostą pastę z sosem ze świeżych pomidorów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry