Lekkie kotleciki z łososia z kaparami

Kotleciki z łososia i kaparami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań rybnych, a dodatkowo przygotowuje się je w błyskawicznym tempie. Wystarczy tylko drobno pokroić surową rybę, dodać kilka pysznych i podkręcających smak dodatków i na koniec usmażyć wszystko na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Do moich kotlecików dodałam kwaśne kapary, które idealnie pasują do łososia oraz szczypiorek, dla podostrzenia smaku. Podaję je z sosem koperkowym na bazie jogurtu oraz rukolą. Wystarczy kilka prostych składników, żeby otrzymać coś pysznego…

Szybkie kotleciki z łososiem i kaparami

Składniki:

  • 400 g surowego filetu z łososia
  • 2 łyżki kaparów
  • jajko
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pierz
  • rukola do podania

Lekki sos koperkowy:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanego koperku
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2-3

  1. Kotleciki z łososia:

    Najpierw z łososia zdejmij skórę, pokrój go w bardzo drobną kostkę i umieść w misce.

  2. Następnie wbij jajko, dodaj kapary, posiekany szczypiorek oraz mąkę.

  3. Dopraw solą i pieprzem, a potem całość dokładnie wymieszaj.

  4. Kotleciki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Użyj sporej łyżki masy na jednego kotlecika.

  5. Lekki sos koperkowy:

    W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Na koniec dopraw solą.

  6. Kotleciki z łososia podawaj z sosem koperkowym oraz rukolą skropioną cytryną i oliwą z oliwek.

Jak Ci smakowały moje lekkie kotleciki z łososia z kaparami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowie obiady, to sprawdź też moje przepisy na wegetariańskie curry z dynią, roladki z cukinii z ricottą, kurczakiem, szpinakiem i fetą lub sałatkę cezar z krewetkami i sosem jogurtowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry