Kotleciki z łososia i kaparami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań rybnych, a dodatkowo przygotowuje się je w błyskawicznym tempie. Wystarczy tylko drobno pokroić surową rybę, dodać kilka pysznych i podkręcających smak dodatków i na koniec usmażyć wszystko na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Do moich kotlecików dodałam kwaśne kapary, które idealnie pasują do łososia oraz szczypiorek, dla podostrzenia smaku. Podaję je z sosem koperkowym na bazie jogurtu oraz rukolą. Wystarczy kilka prostych składników, żeby otrzymać coś pysznego…

Składniki:
- 400 g surowego filetu z łososia
- 2 łyżki kaparów
- jajko
- garść posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki mąki
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pierz
- rukola do podania
Lekki sos koperkowy:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- garść posiekanego koperku
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE: 2-3
- Kotleciki z łososia:
Najpierw z łososia zdejmij skórę, pokrój go w bardzo drobną kostkę i umieść w misce.
-
Następnie wbij jajko, dodaj kapary, posiekany szczypiorek oraz mąkę.
-
Dopraw solą i pieprzem, a potem całość dokładnie wymieszaj.
-
Kotleciki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Użyj sporej łyżki masy na jednego kotlecika.
- Lekki sos koperkowy:
W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Na koniec dopraw solą.
-
Kotleciki z łososia podawaj z sosem koperkowym oraz rukolą skropioną cytryną i oliwą z oliwek.
Jak Ci smakowały moje lekkie kotleciki z łososia z kaparami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowie obiady, to sprawdź też moje przepisy na wegetariańskie curry z dynią, roladki z cukinii z ricottą, kurczakiem, szpinakiem i fetą lub sałatkę cezar z krewetkami i sosem jogurtowym.