Wegetariańskie curry z dynią

Wolicie dynię na słodko czy słono? Ja ostatnio przygotowałam ją w wersji wytrawnej, jako główny składnik wegetariańskiego curry z dynią i aromatycznymi przyprawami. Po szybkim upieczeniu (tak żeby nie była zbyt miękka) stanowiła doskonały zamiennik mięsa i komponowała się idealnie z intensywnym smakiem sosu curry, zawierającym takie orientalne przyprawy jak kumin, imbir, kolendra i garam masala… musicie spróbować!

vege curry z dynią

Składniki:

Sos curry:

  • nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 szklanki pasaty pomidorowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • olej do smażenia lub klarowane masło
  • sól

Pieczona dynia:

  • 400 g obranej dyni
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 limonki

Do podania:

  • ziarna czarnuszki
  • świeża kolendra
  • limonka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 59 min..

PORCJE: 3-4

  1. Pieczona dynia:

    Najpierw obierz dynię i pokrój w niedużą kostkę. Następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Dynię obsyp kuminem, chilli w proszku, sproszkowaną kolendrą, garam masala, startym na tarce korzeniem imbiru. Oblej olejem i skrop sokiem z 1/2 limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby dynia dokładnie została pokryta przyprawami.

  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Pamiętaj, żeby dynia nie byłą zbyt miękka.

  4. Sos curry:

    Najpierw w garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę na złocisty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce świeży imbir. Od czasu do czasu mieszaj i cały czas podsmażaj na małym ogniu. Następnie wsyp przyprawy i cały czas mieszając podsmażaj przez minutę.

  5. Do garnka wlej passatę pomidorową i gotuj, aż część odparuje, mieszając od czasu do czasu.

  6. Na koniec wlej mleko kokosowe i dopraw solą. Gotuj przez kilka minut, żeby sos się zredukował.

  7. Sos zdejmij z ognia i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  8. Dodaj upieczoną dynię i zagotuj ponownie. Całość wymieszaj.

  9. Na koniec dyniowe curry podawaj z ryżem, obsypane ziarnami czarnuszki i świeżą kolendrą.

Jak Ci smakowało moje wegetariańskie curry z dynią? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania bez mięsa, to sprawdź też moje przepisy na risotto z podgrzybkami lub chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry