Wolicie dynię na słodko czy słono? Ja ostatnio przygotowałam ją w wersji wytrawnej, jako główny składnik wegetariańskiego curry z dynią i aromatycznymi przyprawami. Po szybkim upieczeniu (tak żeby nie była zbyt miękka) stanowiła doskonały zamiennik mięsa i komponowała się idealnie z intensywnym smakiem sosu curry, zawierającym takie orientalne przyprawy jak kumin, imbir, kolendra i garam masala… musicie spróbować!
Składniki:
Sos curry:
- nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka kolendry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 szklanki pasaty pomidorowej
- 200 ml mleka kokosowego
- olej do smażenia lub klarowane masło
- sól
Pieczona dynia:
- 400 g obranej dyni
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/2 limonki
Do podania:
- ziarna czarnuszki
- świeża kolendra
- limonka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 59 minut
PORCJE: 3-4
- Pieczona dynia:
Najpierw obierz dynię i pokrój w niedużą kostkę. Następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Dynię obsyp kuminem, chilli w proszku, sproszkowaną kolendrą, garam masala, startym na tarce korzeniem imbiru. Oblej olejem i skrop sokiem z 1/2 limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby dynia dokładnie została pokryta przyprawami.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Pamiętaj, żeby dynia nie byłą zbyt miękka.
- Sos curry:
Najpierw w garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę na złocisty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce świeży imbir. Od czasu do czasu mieszaj i cały czas podsmażaj na małym ogniu. Następnie wsyp przyprawy i cały czas mieszając podsmażaj przez minutę.
-
Do garnka wlej passatę pomidorową i gotuj, aż część odparuje, mieszając od czasu do czasu.
-
Na koniec wlej mleko kokosowe i dopraw solą. Gotuj przez kilka minut, żeby sos się zredukował.
-
Sos zdejmij z ognia i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Dodaj upieczoną dynię i zagotuj ponownie. Całość wymieszaj.
-
Na koniec dyniowe curry podawaj z ryżem, obsypane ziarnami czarnuszki i świeżą kolendrą.
Jak Ci smakowało moje wegetariańskie curry z dynią? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania bez mięsa, to sprawdź też moje przepisy na risotto z podgrzybkami lub chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem.