Cynamonowo – kardamonowe kieszonki z jabłkami

U mojej córki w żłobku „Ciocie” zorganizowały Dzień Jabłka. Na tą okazję każdy maluch miał przynieść jakieś danie z jabłkiem. W takich właśnie okolicznościach powstały cynamonowo – kardamonowe kieszonki z jabłkami. Nina zajadała się nimi razu po upieczeniu, a starszy brat jej pomagał, bo wyszły takie pyszne. Kruche ciasto, do którego dodałam kardamon, świetnie komponuje się ze smakiem kwaskowatych jabłek, brązowym cukrem i cynamonem. Te kieszonki z jabłkami nadają się idealne, żeby zabrać je na wynos jako małą, słodką przekąskę.

Cynamonowo - kardamonowe kieszonki z jabłkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 330 g mąki
  • 180 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • średnie jajko
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • łyżeczka kardamonu

Nadzienie:

  • 2 nieduże jabłka
  • 20 g masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do nasmarowania ciasteczek
  • brązowy cukier do posypania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 59 minut

PORCJE: około 20 sztuk kieszonek z jabłkami

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto wyrób w misce, żeby powstała zwarta jednolita konsystencja. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.

  2. W miseczce wymieszaj widelcem brązowy cukier z masłem i cynamonem.

  3. Jabłka przekrój na pół, następnie połówki podziel na 4 półksiężyce.

  4. Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój ćwiartkę i rozwałkuj na grubość około 1/2 cm.

  5. Z ciasta wytnij krążki o średnicy 10-11 cm. Ja użyłam do tego małej miseczki.

  6. Na środek ciasta dodaj łyżeczkę masy cynamonowej, na jednej stronie ułóż cząstkę jabłka, a następnie zwiń jak pieroga, zlepiając palcami brzegi.

  7. Ciastka odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ja trzymałam ją w lodówce, żeby kruche ciasto za szybko się nie ociepliło.

  8. Na koniec kieszonki z jabłkiem nasmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp brązowym cukrem.

  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, aż będą zrumienione.

Jak Ci smakowały moje cynamonowo – kardamonowe kieszonki z jabłkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na szybką tartę ze śliwkami i cukrem cynamonowym lub proste ciasto z ananasem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top