Dzisiaj będzie lekko i zdrowo! Na moim stole ląduje jesienna sałatka, pełna smaków i kolorów… Sałatka z kurczakiem, jabłkiem, orzechami i serem feta. Dorzuciłam też kilka winogron i skropiłam aromatycznym i wyrazistym sosem balsamicznym. Uwierzcie mi, smakowało świetnie. Macie ochotę spróbować?
Składniki:
- 150 g filetu z kurczaka
- 100 g fety
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów pekan
- 10-14 winogron
- jedno nieduże jabłko
- nieduża główka sałaty masłowej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sos balsamiczny:
- 2 łyżeczki miodu
- 5-6 łyżek octu balsamicznego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2-3
- Upiecz lub usmaż filet z kurczaka:
Filet dopraw solą i pieprzem, następnie natrzyj 2 łyżkami oliwy z oliwek. Upiecz w piekarniku lub usmaż na patelni.
- Sos balsamiczny:
Najpierw w słoiczku umieść miód, ocet balsamiczny i wlej oliwę z oliwek. Zamknij i wstrząśnij do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli miód jest skrystalizowany, słoiczek zanurz do połowy w kubku z gorącą wodą, po kilku minuta wstrząśnij.
-
Sałatę umyj, osusz i porwij z grubsza, następnie umieść ją w misce, w której będziesz przyrządzać sałatkę. Jabłka pokrój w niedużą kostkę i dodaj do sałaty. To samo zrób z usmażonym filetem z kurczaka. Winogrona przekrój na pół i również umieść w misce. Na koniec wsyp orzechy włoskie oraz pekan. Całość wymieszaj, a następnie posyp rozkruszonym w dłoniach serem feta.
Jak Ci smakowała moja jesienna sałatka z kurczakiem, jabłkiem, orzechami i fetą? Jeśli szukasz innych pomysłów na na zdrowe lunche, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z pieczoną dynią, kuskusem i fetą lub pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowym i łososiem.