Chaczapuri to gruziński chlebek, który jest kombinacją puszystego ciasta drożdżowego z trzema rodzajami sera, czyli fety, mozzarelli i twarogu. Całość uzupełnia płynne żółtko w samym jego środku. Uwielbiam zjeść taką sycącą, chlebową łódeczkę na lunch lub kolację.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 20 g masła
- 220 ml wody
Wypełnienie:
- 300 g twarogu
- 150 g sera mozzarella
- 150 g oryginalnego sera feta
- 10 żółtek
- 5 białek jaja kurzego
- szczypior do podania
- natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJE: 10 sztuk
- Ciasto drożdżowe:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło, następnie dolej 220 ml wody, żeby mleko nie było zbyt gorące. Całość wlej do miski z mąką i zacznij zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne. Uformuj kulę, umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Masa serowa:
W naczyniu połącz twaróg, ze startym na tarce serem feta i mozzarellą. Do masy dodaj 5 białek i wszystko razem wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej masy.
-
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez chwilę. Uformuj kulę, podziel na 10 mniejszych części. Każdą część rozwałkuj w okrągły placek, o grubości około 1/2 cm. Brzegi placków zwiń do środka, a ich końce sklej, tak żeby powstał kształt łódki.
-
Tak przygotowane łódeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnił masą serową. Brzegi ciasta nasmaruj roztrzepanym białkiem, a następnie odstaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 15 minut. Następnie wyjmij, w masie serowej zrób niewielkie wgłębienie i wlej do niego żółtko. Chaczapuri zapiecz jeszcze przez 2-3 minuty, żeby żółtko delikatnie ścięło się. Na koniec podawaj z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki.
Jak Ci smakowało moje chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na treściwe dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na quiche z wędzonym łososiem i koperkiem lub zawijańca ze szpinakiem i fetą, czyli spiral Spanakopitę.