Chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem

Chaczapuri to gruziński chlebek, który jest kombinacją puszystego ciasta drożdżowego z trzema rodzajami sera, czyli fety, mozzarelli i twarogu. Całość uzupełnia płynne żółtko w samym jego środku. Uwielbiam zjeść taką sycącą, chlebową łódeczkę na lunch lub kolację.

Chaczapuri adżarskie, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • 220 ml wody

Wypełnienie:

  • 300 g twarogu
  • 150 g sera mozzarella
  • 150 g oryginalnego sera feta
  • 10 żółtek
  • 5 białek jaja kurzego
  • szczypior do podania
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz..

PORCJE: 10 sztuk

  1. Ciasto drożdżowe:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło, następnie dolej 220 ml wody, żeby mleko nie było zbyt gorące. Całość wlej do miski z mąką i zacznij zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne. Uformuj kulę, umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

  2. Masa serowa:

    W naczyniu połącz twaróg, ze startym na tarce serem feta i mozzarellą. Do masy dodaj 5 białek i wszystko razem wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej masy.

  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez chwilę. Uformuj kulę, podziel na 10 mniejszych części. Każdą część rozwałkuj w okrągły placek, o grubości około 1/2 cm. Brzegi placków zwiń do środka, a ich końce sklej, tak żeby powstał kształt łódki.

  4. Tak przygotowane łódeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnił masą serową. Brzegi ciasta nasmaruj roztrzepanym białkiem, a następnie odstaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.

  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 15 minut. Następnie wyjmij, w masie serowej zrób niewielkie wgłębienie i wlej do niego żółtko. Chaczapuri zapiecz jeszcze przez 2-3 minuty, żeby żółtko delikatnie ścięło się. Na koniec podawaj z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki.

Jak Ci smakowało moje chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na treściwe dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na quiche z wędzonym łososiem i koperkiem lub zawijańca ze szpinakiem i fetą, czyli spiral Spanakopitę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry