Butter chicken – maślany kurczak po indyjsku

Butter chicken to wywodzący się z Indii, aromatyczny jogurtowy kurczak w kremowym, maślanym sosie ze wschodnimi przyprawami. Wbrew pozorom danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko uzbierać wszystkie przyprawy, choć jest ich całkiem sporo. Jednak to właśnie dzięki nim danie jest tak aromatyczne i ma głęboki smak. Co ważne, potrawa nie należy do pikantnych, więc powinna znaleźć szerokie grono odbiorców wśród amatorów kuchni indyjskiej i nie tylko.

Butter chicken - maślany kurczak po indyjsku

Składniki:

Marynata do kurczaka:
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sos:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeża kolendra
  • ziarna czarnuszki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: 3

  1. Do miski dodaj jogurt, olej, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj.

  2. Kurczaka pokrój w około 3-4 cm kawałki i dodaj do marynaty, po czym dokładnie wymieszaj mięso w marynacie. Następnie odstaw do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

  3. Zamarynowanego kurczaka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut na 200 stopni C (najlepiej funkcja grill).

  4. W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj około minutę. Następnie dodaj imbir, kurkumę, pieprz cayenne, kardamon, garam masala i kolendrę. Podsmażaj przez chwilę, żeby z przypraw zaczął się wydobywać aromat.

  5. Wlej passatę pomidorową i delikatnie podgrzewaj, dodaj sok z cytryny i śmietankę oraz masło. Następnie zagotuj.

  6. Do sosu dodaj grillowanego kurczaka i całość gotuj kilka minut. Na koniec dopraw solą do smaku.

  7. Butter chicken podawaj z ryżem, oprószony listkami świeżej kolendry i ziarnami czarnuszki.

Jak Ci smakował mój butter chicken, czyli maślany kurczak po indyjsku? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiady, to sprawdź inne moje przepisy, takie jak irlandzki gulasz wołowy z Guinnessem i kawą lub pieczony łosoś na cytrynowym risotto ze szparagami. Być może zainteresuj Cię także makaron tagliatelle w sosie cytrynowym z tymiankiem?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry