Butter chicken to wywodzący się z Indii, aromatyczny jogurtowy kurczak w kremowym, maślanym sosie ze wschodnimi przyprawami. Wbrew pozorom danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko uzbierać wszystkie przyprawy, choć jest ich całkiem sporo. Jednak to właśnie dzięki nim danie jest tak aromatyczne i ma głęboki smak. Co ważne, potrawa nie należy do pikantnych, więc powinna znaleźć szerokie grono odbiorców wśród amatorów kuchni indyjskiej i nie tylko.
Składniki:
Marynata do kurczaka:
- 400 g filetu z kurczaka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki 30%
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeża kolendra
- ziarna czarnuszki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 3
-
Do miski dodaj jogurt, olej, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj.
-
Kurczaka pokrój w około 3-4 cm kawałki i dodaj do marynaty, po czym dokładnie wymieszaj mięso w marynacie. Następnie odstaw do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Zamarynowanego kurczaka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut na 200 stopni C (najlepiej funkcja grill).
-
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj około minutę. Następnie dodaj imbir, kurkumę, pieprz cayenne, kardamon, garam masala i kolendrę. Podsmażaj przez chwilę, żeby z przypraw zaczął się wydobywać aromat.
-
Wlej passatę pomidorową i delikatnie podgrzewaj, dodaj sok z cytryny i śmietankę oraz masło. Następnie zagotuj.
-
Do sosu dodaj grillowanego kurczaka i całość gotuj kilka minut. Na koniec dopraw solą do smaku.
-
Butter chicken podawaj z ryżem, oprószony listkami świeżej kolendry i ziarnami czarnuszki.
Jak Ci smakował mój butter chicken, czyli maślany kurczak po indyjsku? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiady, to sprawdź inne moje przepisy, takie jak irlandzki gulasz wołowy z Guinnessem i kawą lub pieczony łosoś na cytrynowym risotto ze szparagami. Być może zainteresuj Cię także makaron tagliatelle w sosie cytrynowym z tymiankiem?