Sałatka cezar z krewetkami i sosem jogurtowym to lżejsza wersja tego klasycznego lunchowego dania, która dodatkowo jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Dressing wykonałam na bazie jogurtu greckiego, dzięki czemu jest odświeżający, ale jednocześnie intensywny i wyrazisty w smaku. Smażone z czosnkiem i chilli krewetki dodają całemu daniu charakteru, a chrupiące grzanki i odrobina parmezanu doskonale uzupełniają smakową kompozycję.
Składniki:
- 200 g krewetek
- ząbek czosnku
- 1/2 świeżej papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku
- łyżka soku z cytryny
- 2 główki sałaty rzymskiej około 300 g
- tarty parmezan lub grana padano do podania
- pół bagietki
- oliwa z oliwek
- sól
Sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 fileciki anchois
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka tartego parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka sosu worcestershire
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2-3
- Sos:
Najpierw wszystkie składniki sosu umieść w malakserze, czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie całość dokładnie zblenduj na gładką, jednolitą masę.
- Grzanki:
Bagietkę pokrój w niedużą kostkę i umieść na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Tostuj, aż będzie zrumieniona i chrupiąca, po czym przełóż na talerzyk.
- Krewetki:
Na tą samą rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Podsmaż przez chwilę i dorzuć krewetki (jeśli używasz mrożonych krewetek, wcześniej rozmroź je na sitku, lub przelej wrzątkiem). Dopraw solą. Krewetki smaż przez około 1-2 minuty. Na koniec zdejmij z ognia, dodaj łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.
-
Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach. Następnie dodaj kawałki bagietki i krewetki i całość oblej sosem. Na koniec oprósz tartym parmezanem.
Jak Ci smakowała moja sałatka cezar z krewetkami i sosem jogurtowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na sałatki, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę Lyonnaise z jajkiem i boczkiem lub halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem.