Sałata rzymska z wege sosem a’la Cezar na grillu Weber

Jeden z ciepłych, słonecznych sierpniowych weekendów, dookoła pola winorośli, odpalone grille i kilkoro miłośników gotowania. Właśnie tak spędziłam przepyszny dzień w Winnicy Dwórzno, gdzie uczyliśmy się technik smażenia na grillach węglowych, gazowych oraz elektrycznych marki Weber. Pod czujnym okiem grillmastera przygotowywaliśmy popularne potrawy z grilla, takie jak karkówka, czy sałata rzymska, jak i bardzo nietypowe, o których nawet nie pomyślałabym, że można je przyrządzić na grillu.

A jednak!

Wszystko dzięki bardzo rozbudowanej ofercie grilli oraz dodatkowego sprzętu, który oferuje Weber. Dziewczyny przygotowały między innymi pyszne podpłomyki z wykorzystaniem kamienia grillowego. W żeliwnym kociołku, również na grillu dusiło się bardzo aromatyczne wegetariańskie leczo, a na żeliwnej patelni powstał nawet deser, czyli pyszne dutch baby.

Ja postawiłam na pewniak, czyli karkówkę, a żeby uzyskać idealnie zgrillowany kawałek, użyłam sondy do pomiaru temperatury mięsa. Dzięki niej karkówka była dobrze zrumieniona z zewnątrz oraz soczysta i różowa w środku. Do niej podałam sałatkę z grillowanymi brzoskwiniami i serem gorgonzola. Kolejnym moim daniem, a właściwie pierwszym, była przystawka, czyli grillowana sałata rzymska podana z sosem Cezar w wersji wegetariańskiej. Poniżej zostawiam przepisy na moje dania.

Do przygotowywania wszystkich tych wspaniałych potraw używaliśmy sosów Lee Kum Kee oraz najlepszej jakości noży Victorinox. Z takim wyposażeniem nie było opcji, żeby coś się nie udało.

Sałata rzymska z sosem Cezar w wersji wege

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • olej rzepakowy
  • kilka pomidorków koktajlowych do podania

Sos Cezar w wersji wege:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Lee Kum Kee
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Rozmarynowa bagietka:

  • bagietka
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn

Wykonanie sałata rzymska:

  1. Grillowana sałata:

    Najpierw sałatę przekrój wzdłuż na pół i porządnie natrzyj olejem. Ułóż na dobrze rozgrzanym grillu wewnętrzną częścią do dołu. Grilluj kilka minut i obróć na drugą stronę. Każda strona powinna mieć widoczne brązowe ślady od grilla.

  2. Sos Cezar w wersji wege:

    W naczyniu połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

  3. Rozmarynowe bagietki:

    Bagietki przetnij na pół, wewnętrzną stronę natrzyj oliwą z oliwek i powciskaj listki świeżego rozmarynu. Grilluj wewnętrzną stronę bagietki przez kilka minut, żeby była ładnie zrumieniona.

  4. Sałatę ułóż na desce lub talerzu i oblej sosem Cezar. Dodatkowo obsyp pomidorkami koktajlowymi i oprósz parmezanem. Na koniec podawaj z bagietką rozmarynową.
    Sałata rzymska z grilla

Grillowana karkówka ze śliwkowym sosem Lee Kum Kee

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sos śliwkowy Lee Kum Kee

Wykonanie:

Najpierw karkówkę pokrój w plastry na 4-5 równych kawałków. Każdy kawałek dopraw solą, pieprzem i natrzyj olejem. Ułóż na grill, temperatura powinna być średnio wysoka. Mięso opiekaj 7-9 minut pod zamkniętą pokrywą. Obróć raz podczas opiekania. Pod koniec karkówkę natrzyj sosem śliwkowym z każdej strony i opiekaj jeszcze przez minutę, bez pokrywy. Po tym czasie zdejmij i odłóż na talerz. Mięso powinno być różowe w środku. Na koniec pokrój w mniejsze plastry.

Sałatka z grillowaną brzoskwinią i serem gorgonzola

Grillowane brzoskwinie

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 garście szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola
  • garść świeżych borówek lub malin
  • 1/2 niedużej cebuli
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Brzoskwinie najpierw przetnij na pół i wyjmij pestki. Wewnętrzną stronę owoców oprósz cukrem. Następnie ułóż je na grillu skórką do góry. Grilluj, aż lekko zmiękną. Komponowanie sałatki zacznij od rozłożenia na dnie naczynia liści szpinaku, które posyp pokrojoną w piórka cebulą. Następnie ułóż brzoskwinie i dodaj rozkruszony w dłoniach ser gorgonzola oraz borówki. Całość posyp porwanymi listkami mięty. Na koniec skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Współpraca

Jak Ci smakowała moja grillowana sałata rzymska z wege sosem a’la Cezar?

Jeśli szukasz innych przepisów na nietypowe sałatki, to sprawdź też moje przepisy na łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli lub sałatkę z arbuza z kozim serem i sosem balsamicznym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry