Dzisiaj serwuję Wam jedną z najpopularniejszych amerykańskich sałatek, podawaną najczęściej jako starter. Dla mnie jest to jednak idealna porcja na kolację, którą przyrządzam w zaledwie kilkanaście minut. Łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli i boczkiem. Możecie użyć każdego innego sera z niebieską pleśnią i będzie równie smacznie. Chrupiąca, soczysta sałata lodowa oblana pysznym, intensywnym w smaku sosem, odświeżające pomidorki, a na koniec kawałki chrupiącego słonego boczku i odrobina ostrego w smaku szczypiorku. Uwielbiam tą sałatkę, a chrupanie jej może być uzależniające 😉
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- 100 g plastrów surowego, wędzonego boczku
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść posiekanego szczypiorku
Sos z serem gorgonzola:
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g kwaśnej śmietany
- łyżeczka majonezu
- 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 4
- Sos z serem gorgonzola:
Najpierw w miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt grecki, majonez. Wlej sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystkie składniki. Następnie dodaj rozkruszony ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią. Ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw.
-
Na patelni usmaż całe plastry boczku, aż będą chrupiące. Odłóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu.
-
Sałatę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz na pół. Tak żeby powstał kształt łódeczki.
-
Posiekaj szczypior i pokrój pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki.
-
Na talerzach ułóż ćwiartki sałaty lodowej, każdą z nich oblej sosem i obsyp pomidorkami koktajlowym. Dodaj pokruszony w dłoniach usmażony boczek. Na koniec oprósz szczypiorem i podawaj z grzankami.
Jak Ci smakowały moje łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli i boczkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne sałatki, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado lub pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową.