Łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli

Dzisiaj serwuję Wam jedną z najpopularniejszych amerykańskich sałatek, podawaną najczęściej jako starter. Dla mnie jest to jednak idealna porcja na kolację, którą przyrządzam w zaledwie kilkanaście minut. Łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli i boczkiem. Możecie użyć każdego innego sera z niebieską pleśnią i będzie równie smacznie. Chrupiąca, soczysta sałata lodowa oblana pysznym, intensywnym w smaku sosem, odświeżające pomidorki, a na koniec kawałki chrupiącego słonego boczku i odrobina ostrego w smaku szczypiorku. Uwielbiam tą sałatkę, a chrupanie jej może być uzależniające 😉

Łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • 100 g plastrów surowego, wędzonego boczku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego szczypiorku

Sos z serem gorgonzola:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • łyżeczka majonezu
  • 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

PORCJE: 4

  1. Sos z serem gorgonzola:

    Najpierw w miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt grecki, majonez. Wlej sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystkie składniki. Następnie dodaj rozkruszony ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią. Ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw.

  2. Na patelni usmaż całe plastry boczku, aż będą chrupiące. Odłóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu.

  3. Sałatę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz na pół. Tak żeby powstał kształt łódeczki.

  4. Posiekaj szczypior i pokrój pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki.

  5. Na talerzach ułóż ćwiartki sałaty lodowej, każdą z nich oblej sosem i obsyp pomidorkami koktajlowym. Dodaj pokruszony w dłoniach usmażony boczek. Na koniec oprósz szczypiorem i podawaj z grzankami.

Jak Ci smakowały moje łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli i boczkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne sałatki, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado lub pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top