Sałatka z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado

Wreszcie nadszedł czas na pyszny weekend! Dzisiaj rządzi zdrowa sałatka z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado. W zasadzie to pasuje już od rana, na śniadanko, bo czasami fajnie jest zjeść coś wyjątkowo smacznego na początek dnia. Szczególnie w sobotę, tak żeby była udana i chociaż troszkę słoneczna:)

Sałatka z wędzonym pstrągiem, jajkiem i sosem z awokado

Składniki:

  • 120 g wędzonego pstrąga łososiowego lub innej wędzonej ryby
  • małe dojrzałe awokado
  • 2 spore garście sałaty rzymskiej, lodowej lub mix sałat
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2 jajka
  • świeży koper do podania

Sos z awokado:

  • miękkie, dojrzałe awokado
  • łyżka majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Jajka ugotuj na półtwardo:

    Najpierw jajka umieść w zimnej wodzie w garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 5-6 minut od momentu zagotowania się wody. Na koniec ugotowane zalej zimną wodą na kilka minut.

  2. Na talerzach rozłóż porwaną sałatę i ułóż na niej pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę oraz pokrojone awokado. Dodaj zwinięte w rulon plasterki wędzonego pstrąga.

  3. Sos z awokado:

    W malakserze umieść obrane awokado, dodaj majonez, musztardę i wlej sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Następnie całość dokładnie zblenduj na gładką masę.

  4. Ugotowane jajka obierz i przekrój na pół. Następnie rozłóż je na sałacie żółtkiem do góry.

  5. Sałatkę oblej sosem z awokado. Na koniec oprósz całość posiekanym koperkiem.

Jak Ci smakowała moja sałatka z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe sałatki, to sprawdź też moje przepisy na halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem lub jesienną sałatka z kurczakiem, jabłkiem, orzechami i fetą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top