Wreszcie nadszedł czas na pyszny weekend! Dzisiaj rządzi zdrowa sałatka z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado. W zasadzie to pasuje już od rana, na śniadanko, bo czasami fajnie jest zjeść coś wyjątkowo smacznego na początek dnia. Szczególnie w sobotę, tak żeby była udana i chociaż troszkę słoneczna:)

Składniki:
- 120 g wędzonego pstrąga łososiowego lub innej wędzonej ryby
- małe dojrzałe awokado
- 2 spore garście sałaty rzymskiej, lodowej lub mix sałat
- 3-4 rzodkiewki
- 2 jajka
- świeży koper do podania
Sos z awokado:
- miękkie, dojrzałe awokado
- łyżka majonezu
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 min..
PORCJE: 2
- Jajka ugotuj na półtwardo:
Najpierw jajka umieść w zimnej wodzie w garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 5-6 minut od momentu zagotowania się wody. Na koniec ugotowane zalej zimną wodą na kilka minut.
-
Na talerzach rozłóż porwaną sałatę i ułóż na niej pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę oraz pokrojone awokado. Dodaj zwinięte w rulon plasterki wędzonego pstrąga.
- Sos z awokado:
W malakserze umieść obrane awokado, dodaj majonez, musztardę i wlej sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Następnie całość dokładnie zblenduj na gładką masę.
-
Ugotowane jajka obierz i przekrój na pół. Następnie rozłóż je na sałacie żółtkiem do góry.
-
Sałatkę oblej sosem z awokado. Na koniec oprósz całość posiekanym koperkiem.
Jak Ci smakowała moja sałatka z pstrągiem wędzonym, jajkiem i sosem z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe sałatki, to sprawdź też moje przepisy na halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem lub jesienną sałatka z kurczakiem, jabłkiem, orzechami i fetą.