Wafle z domowym kremem czekoladowo-orzechowym… Kiedy je chrupię, przypomina mi się beztroskie dzieciństwo… Przygotowałam takie ostatnio swoim pociechom i też bardzo im smakowały. Zrobiłam własny krem czekoladowo-orzechowy, żeby uniknąć niepotrzebnych i niezdrowych dodatków. Słodziutkie, mocno orzechowe i wspaniale chrupiące, to jest właśnie to czego nam potrzeba na jesienną słotę.
Składniki:
- opakowanie wafli tortowych (ok. 150 g)
- 100 g czekolady o zawartości kakao około 50%
- garść solonych migdałów
Domowy krem czekoladowo – orzechowy:
- 200 g czekolady i zawartości kakao około 50%
- 150 g orzechów laskowym
- 50 g śmietanki 30%
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
- Domowy krem czekoladowo-orzechowy:
Najpierw wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez około 20 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
-
W metalowej lub szklanej miseczce umieść połamaną w kostkę czekoladę i wlej śmietankę. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Powoli rozpuszczaj czekoladę, często mieszając. Kiedy czekolada będzie miała lejącą się konsystencję zdejmij z garnka i odstaw.
-
Przestudzone orzechy umieść w malakserze i zmiskuj na pastę.
-
Do czekolady wmieszaj pastę orzechową, tak żeby uzyskać jednolitą konsystencję
-
Na waflu rozsmaruj cienką warstwę kremu i ułóż na nim kolejnego wafla dociskając go. Ponownie rozsmaruj krem. Czynność powtórz, aż zużyjesz wszytskie wafle.
-
W kąpieli wodnej ponownie rozpuść 100 g czekolady. Kiedy przestygnie oblej nią wierzch.
-
Na koniec posiekaj migdały i posyp nimi czekoladowy wierzch.
Jak Ci smakowały moje wafle z domowym kremem czekoladowo-orzechowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie przekąski, to sprawdź też moje przepisy na cynamonowo – kardamonowe kieszonki z jabłkami lub porzeczkowe crumble bars.