Czarny makaron z krewetkami, masłem i chilli

W mojej kuchni rządzą ostatnio włoskie klimaty, a w szczególności pasta, która potrafi na chwilę poprawić mi humor w tą ponurą, jesienną aurę. Żeby nie było monotonnie codziennie wybieram innych rodzaj makaronu i komponuję go z różnymi dodatkami. Mój cel jest jeden: ma być prosto, szybko i przede wszystkim smacznie. Czarny makaron z krewetkami, masłem i chilli doskonale go spełnia. Zabarwiony atramentem z kałamarnicy makaron najlepiej się łączy z innymi owocami morza. Do tego spora ilość podsmażonego czosnku, dodatek ostrej papryczki chilli, a na koniec świeża pietruszka i parmezan. Klasyczne połączenie kilku prostych składników i jest pysznie!

Czarny makaron z krewetkami, masłem i chilli

Składniki:

  • 150 – 200 g czarnego makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 – 1 świeżej papryczki chilli
  • 200 g krewetek
  • sól
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • tarty parmesan lub garana padano do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.

  2. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj masło.

  3. Następnie dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chilli. Podsmażaj przez 1-2 minut, aż z czosnku zacznie wydobywać się aromat, ale nie będzie spalony.

  4. Na patelnię dodaj krewetki i zwiększ ogień. Podsmażaj przez około minutę. W tym czasie możesz posolić krewetki. Jeśli używasz mrożonych, wcześniej je rozmroź i dobrze odsącz na sitku, żeby nie miały nadmiaru wody. Ja jeszcze zamrożone krewetki wsypuje na sitko i przelewam około 2 litrami wrzątku. Następnie odstawiam na kilka minut do odsączenia.

  5. Do krewetek wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

  6. Bezpośrednio na patelnię dodaj odcedzony gorący makaron prosto z garnka. Możesz dolać odrobinę wody po ugotowanym makaronie.
    Całość podsmażaj na patelni przez około pół minuty cały czas mieszając.

  7. Przełóż na talerze. Na koniec posyp tartym parmesanem.

Jak Ci smakował mój czarny makaron z krewetkami, masłem i chilli? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z makaronem, to sprawdź też moje pomysły na spaghetti z klopsikami z indyka lub tagliatelle z boczkiem, indykiem i jajkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry