Pieczona dorada z masłem kolendrowym i limonką

Pieczona dorada z aromatycznym masłem kolendrowym i plasterkami limonki. Ryba przyrządzona w ten sposób jest najprostsza i najsmaczniejsza. Wystarczy tylko umieścić ją w naczyniu żaroodpornym, dodać kilka składników i do pieca. Najlepiej smakuje podana z kaszą kuskus wymieszaną ze słodkim mango, a także odświeżającą miętą i sokiem z limonki. To danie jest niezwykle szybkie, a smaki naprawdę niebanalne.

Pieczona dorada z masłem kolendrowym i limonką

Składniki:

  • 2 wypatroszone i oczyszczone dorady
  • 50 g masła
  • 2 garście listków świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • limonka

Kuskus z mango:

  • Szklanka kuskus
  • garść listków mięty
  • nieduże, dojrzałe mango
  • sól
  • sok z 1/2 limonki
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

PORCJE: 4-5

  1. Pieczona dorada:

    Najpierw ryby umyj, osusz i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Masło kolendrowe:

    Miękkie masło umieść w miseczce, dodaj drobno posiekane listki kolendry i dopraw solą. Następnie całość wymieszaj i rozgnieć widelcem.

  3. Część masła kolendrowego włóż do wnętrza dorad, pozostałą częścią natrzyj ryby z wierzchu.

  4. Na doradach ułóż też pokrojoną w cienkie plastry limonkę.

  5. Piecz bez przykrycia w temperaturze 220 stopni C przez 15 – 20 minut.

  6. Kuskus z mango:

    Najpierw kaszę kuskus umieść w misce, dopraw solą i zalej wrzątkiem w proporcjach 1:1. Przykryj i odstaw, a po około 5 minutach rozmieszaj widelcem.

  7. Mango obierz, pokrój w małą kostkę i dodaj do kaszy. Następnie dodaj drobno posiekane listki mięty. Wyciśnij sok z połowy limonki oraz wlej odrobinę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.

  8. Na koniec upieczone ryby podawaj z kaszą kuskus.

Jak Ci smakowała moja pieczona dorada z masłem kolendrowym i limonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania rybne, to sprawdź też moje przepisy na lekkie kotleciki z łososia z kaparami, makaron z krewetkami i sosem marinara lub pieczonego łososia na cytrynowym risotto ze szparagami

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top