Pieczona dorada z aromatycznym masłem kolendrowym i plasterkami limonki. Ryba przyrządzona w ten sposób jest najprostsza i najsmaczniejsza. Wystarczy tylko umieścić ją w naczyniu żaroodpornym, dodać kilka składników i do pieca. Najlepiej smakuje podana z kaszą kuskus wymieszaną ze słodkim mango, a także odświeżającą miętą i sokiem z limonki. To danie jest niezwykle szybkie, a smaki naprawdę niebanalne.
Składniki:
- 2 wypatroszone i oczyszczone dorady
- 50 g masła
- 2 garście listków świeżej kolendry
- sól, pieprz
- limonka
Kuskus z mango:
- Szklanka kuskus
- garść listków mięty
- nieduże, dojrzałe mango
- sól
- sok z 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
PORCJE: 4-5
- Pieczona dorada:
Najpierw ryby umyj, osusz i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem.
- Masło kolendrowe:
Miękkie masło umieść w miseczce, dodaj drobno posiekane listki kolendry i dopraw solą. Następnie całość wymieszaj i rozgnieć widelcem.
-
Część masła kolendrowego włóż do wnętrza dorad, pozostałą częścią natrzyj ryby z wierzchu.
-
Na doradach ułóż też pokrojoną w cienkie plastry limonkę.
-
Piecz bez przykrycia w temperaturze 220 stopni C przez 15 – 20 minut.
- Kuskus z mango:
Najpierw kaszę kuskus umieść w misce, dopraw solą i zalej wrzątkiem w proporcjach 1:1. Przykryj i odstaw, a po około 5 minutach rozmieszaj widelcem.
-
Mango obierz, pokrój w małą kostkę i dodaj do kaszy. Następnie dodaj drobno posiekane listki mięty. Wyciśnij sok z połowy limonki oraz wlej odrobinę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Na koniec upieczone ryby podawaj z kaszą kuskus.
Jak Ci smakowała moja pieczona dorada z masłem kolendrowym i limonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania rybne, to sprawdź też moje przepisy na lekkie kotleciki z łososia z kaparami, makaron z krewetkami i sosem marinara lub pieczonego łososia na cytrynowym risotto ze szparagami