Sałatka z bazyliowym pesto, pomidorami i burratą. Te smaki to klasyka, ale jakże smaczna. Pesto z bazylii, bardzo aromatyczne i pełne smaku, połączone z dojrzałymi soczystymi pomidorami i delikatną i kremową w smaku burratą. To połączenie przywodzi mi na myśl lato, którego już nie mogę się doczekać, no i oczywiście podróże, za którymi tak tęsknie.

Składniki:
- 2 duże pomidory
- 100 g burraty
Pesto z bazylii:
- doniczka świeżej bazylii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- garść tartego parmezanu
- kilka orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE: 1-2
- Bazyliowe pesto:
Najpierw w moździerzu lub naczyniu blendera umieść listki bazylii, dodaj tarty parmezan, podprażone na suchej patelni orzechy włoskie oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Całość ucieraj w moździerzu lub zmiksuj. Konsystencja powinna być grudkowata, nie gładka. Możesz wlać więcej oliwy, jeśli jest taka potrzeba.
-
Pomidory pokrój w plastry i ułóż na talerzu, na środku połóż burratę. Na koniec całość oblej bazyliowym pesto.
Jak Ci smakowała moja sałatka z bazyliowym pesto, pomidorami i burratą? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe lunche, to sprawdź też moje przepisy na łódeczki z sałaty lodowej z sosem z gorgonzoli, sałatkę z halloumi, awokado i pesto lub halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem.