Tarta z czekoladą i kajmakiem, przełamana dżemem malinowym i świeżymi owocami. Prosta w wykonaniu i mocno słodka dzięki kajmakowi, którego smak świetnie balansuje gorzka czekolada i kwaskowaty dżem malinowy. Idealny towarzysz to kawy po niedzielnym obiedzie.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 70 ml mleka
- 200 g kajmaku
- 200 g dżemu malinowego
- szczypta soli
Kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 60 g masła
- żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
Do podania:
- garść świeżych borówek
- garść świeżych malin
- kostka czekolady mlecznej
Wykonanie:
PORCJE: Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm
- Kruche ciasto:
Najpierw w misce umieść mąkę, cukier, sól. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz żółtko. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
Dno formy wraz z bokami wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia, tak żeby zakrywał też boki i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) i podpiecz przez około 10 minut, aż będzie zrumienione. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia. -
W rondelku podgrzej mleko. Nie powinno być gorące, ponieważ czekolada może się zwarzyć. Do mleka dodaj połamane kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady oraz szczyptę soli. Następnie zacznij intensywnie mieszać. Najlepiej małą trzepaczką, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka, jednolita konsystencja. Podczas mieszania możesz delikatnie podgrzać mieszaninę, jeśli czekolada nie rozpuściła się całkowicie. Następnie odstaw do przestudzenia.
-
Na kruchym spodzie rozprowadź warstwę dżemu malinowego, następnie czekolady, a na koniec wylej warstwę kajmaku. Jeśli kajmak nie ma płynnej konsystencji, podgrzej go w otwartej puszce w piekarniku, a następnie wymieszaj.
-
Gotową tartę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj świeżymi borówkami, malinami oraz oprósz startą czekoladą.
Jak Ci smakowała moja tarta z czekoladą i kajmakiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie wypieki, to sprawdź też moje przepis na mazurek z białą czekoladą i malinami.