Tarta z czekoladą i kajmakiem

Tarta z czekoladą i kajmakiem, przełamana dżemem malinowym i świeżymi owocami. Prosta w wykonaniu i mocno słodka dzięki kajmakowi, którego smak świetnie balansuje gorzka czekolada i kwaskowaty dżem malinowy. Idealny towarzysz to kawy po niedzielnym obiedzie.

Tarta z czekoladą i kajmakiem

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70 ml mleka
  • 200 g kajmaku
  • 200 g dżemu malinowego
  • szczypta soli

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli

Do podania:

  • garść świeżych borówek
  • garść świeżych malin
  • kostka czekolady mlecznej

Wykonanie:

PORCJE: Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw w misce umieść mąkę, cukier, sól. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz żółtko. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
    Dno formy wraz z bokami wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia, tak żeby zakrywał też boki i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) i podpiecz przez około 10 minut, aż będzie zrumienione. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

  2. W rondelku podgrzej mleko. Nie powinno być gorące, ponieważ czekolada może się zwarzyć. Do mleka dodaj połamane kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady oraz szczyptę soli. Następnie zacznij intensywnie mieszać. Najlepiej małą trzepaczką, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka, jednolita konsystencja. Podczas mieszania możesz delikatnie podgrzać mieszaninę, jeśli czekolada nie rozpuściła się całkowicie. Następnie odstaw do przestudzenia.

  3. Na kruchym spodzie rozprowadź warstwę dżemu malinowego, następnie czekolady, a na koniec wylej warstwę kajmaku. Jeśli kajmak nie ma płynnej konsystencji, podgrzej go w otwartej puszce w piekarniku, a następnie wymieszaj.

  4. Gotową tartę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj świeżymi borówkami, malinami oraz oprósz startą czekoladą.

Jak Ci smakowała moja tarta z czekoladą i kajmakiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie wypieki, to sprawdź też moje przepis na mazurek z białą czekoladą i malinami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry