Panna cotta z sosem malinowym to chyba najbardziej znany z włoskich deserów. Mój przepis różni się jednak od powszechnie znanych receptur, ponieważ nie posiada żelatyny, którą zastępują białka jaj. Zdobyłam go podczas ostatniej wizyty we Włoszech, kiedy jadłam go w jednej z lokalnych restauracji i smakował obłędnie. Wymaga trochę więcej pracy, ale efekt jest bardzo kremowy i dużo delikatniejszy niż wersja z żelatyną.

Składniki:
- 1 kubek śmietany 36%
- 1/2 kubka mleka
- 30 g cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 białka jaja
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 40 minut.
Pojemność kubka: 250 ml
-
W rondlu wymieszaj śmietanę, mleko, cukier waniliowy i 2 łyżki cukru. Postaw na palnik, podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź prawie do zagotowania i zdejmij z ognia. Odstaw na około pół godziny do przestudzenia.
-
W misce umieść białka jaja kurzego, roztrzep, aż powstanie pianka. Dodawaj powoli do przestudzonej śmietanki cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
-
Przygotuj duże naczynie żaroodporne i wstaw do niego 4 małe foremki do zapiekania (ceramiczne lub aluminiowe). Do foremek wlej panna cottę. Dużą formę uzupełnij wodą, tak żeby foremki były prawie całkowicie zanurzone w wodzie.
-
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, na 60 minut. (Podczas pieczenia w kąpieli wodnej panna cotta zarumieni się delikatnie na wierzchu).
-
Po tym czasie foremki z panna cottą wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia, a następnie wierzch przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Sos malinowy:
W rondelku zagotuj maliny. Zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki.
Sos malinowy przelej do rondla i dodaj łyżkę cukru, a następnie podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Odstaw do ostudzenia. -
Przy wyjmowaniu panna cotty, wstaw foremkę na kilka sekund do gorącej wody, a następnie połóż na niej talerz i odwróć do góry dnem. Możesz też obrysować okrąg dookoła foremki wbijając cieniutki nożyk między panna cottę, a foremkę.
-
Na koniec panna cottę polej sosem malinowym i udekoruj świeżymi malinami..
Jaka pojemność kubka?
250 ml