Klasyczna panna cotta z sosem malinowym

Panna cotta z sosem malinowym to chyba najbardziej znany z włoskich deserów. Mój przepis różni się jednak od powszechnie znanych receptur, ponieważ nie posiada żelatyny, którą zastępują białka jaj. Zdobyłam go podczas ostatniej wizyty we Włoszech, kiedy jadłam go w jednej z lokalnych restauracji i smakował obłędnie. Wymaga trochę więcej pracy, ale efekt jest bardzo kremowy i dużo delikatniejszy niż wersja z żelatyną.
Panna cotta z sosem malinowym

Składniki:

  • 1 kubek śmietany 36%
  • 1/2 kubka mleka
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 białka jaja
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina i 40 minut.

Pojemność kubka: 250 ml

  1. W rondlu wymieszaj śmietanę, mleko, cukier waniliowy i 2 łyżki cukru. Postaw na palnik, podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź prawie do zagotowania i zdejmij z ognia. Odstaw na około pół godziny do przestudzenia.

  2. W misce umieść białka jaja kurzego, roztrzep, aż powstanie pianka. Dodawaj powoli do przestudzonej śmietanki cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

  3. Przygotuj duże naczynie żaroodporne i wstaw do niego 4 małe foremki do zapiekania (ceramiczne lub aluminiowe). Do foremek wlej panna cottę. Dużą formę uzupełnij wodą, tak żeby foremki były prawie całkowicie zanurzone w wodzie.

  4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, na 60 minut. (Podczas pieczenia w kąpieli wodnej panna cotta zarumieni się delikatnie na wierzchu).

  5. Po tym czasie foremki z panna cottą wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia, a następnie wierzch przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

  6. Sos malinowy:

    W rondelku zagotuj maliny. Zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki.
    Sos malinowy przelej do rondla i dodaj łyżkę cukru, a następnie podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
    Odstaw do ostudzenia.

  7. Przy wyjmowaniu panna cotty, wstaw foremkę na kilka sekund do gorącej wody, a następnie połóż na niej talerz i odwróć do góry dnem. Możesz też obrysować okrąg dookoła foremki wbijając cieniutki nożyk między panna cottę, a foremkę.

  8. Na koniec panna cottę polej sosem malinowym i udekoruj świeżymi malinami..

Jak Ci się udała moja klasyczna panna cotta z sosem malinowym? Sprawdź także inne pomysły na pyszne desery, takie jak mini serniczki z mango i białą czekoladą lub lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone.

2 thoughts on “Klasyczna panna cotta z sosem malinowym”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top