Domowy sos pesto to jeden z podstawowych smaków kuchni włoskiej, bardzo popularny także na polskich stołach. Niestety najczęściej kupujemy go już w wersji gotowej, chociaż jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na świeżo smakuje zdecydowanie lepiej. Jest kremowy i aromatyczny, a do tego zdecydowanie zdrowszy, bo przygotowany ze świeżych składników. Doskonale sprawdzi się jako dodatek to makaronów, sałatek, kanapek lub pizzy. Warto przygotować większą ilość, ponieważ po przelaniu do słoiczka zachowa świeżość nawet do tygodnia czasu, oczywiście przy przechowywaniu w lodówce.
Składniki:
- 2 garście świeżych listków bazylii
- garść orzechów piniowych lub włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 minut
-
W blenderze umieść bazylię, orzechy, obrane ząbki czosnku, tarty parmezan, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
-
Jeśli sos jest za gęsty dodaj wody i ponownie zmiksuj.
-
Na koniec dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
-
Gotowe pesto zużyj od razu lub przechowuj w lodówce do tygodnia.
Jak Ci się udał mój domowy sos pesto w wersji klasycznej? Jeśli szukasz innych pomysłów na interesujące przekąski to sprawdź moje przepisy na kolorowe dipy z awokado i buraka lub czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem.