Nareszcie weekend, więc przygotowałam pyszną przekąskę, którą z powodzeniem możecie zaserwować na domowe, luźne spotkanie ze znajomymi. Sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską z dodatkiem parmezanu i chrupiącymi ziarnami czarnuszki. Pyszne, banalnie proste w wykonaniu, ale też bogate w wykwintne smaki. Do tego dania najbardziej pasuje mi czerwone wytrawne wino, a z takich najbardziej lubię portugalskie, o głębokim smaku i owocowym bukiecie. Takie jest właśnie wino Portada z regionu Lisboa, które Wam szczerze polecam.
Skłądniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 16 zielonych szparagów
- jajko
- 30 g parmezanu lub grana padano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- nieduża garść ziaren czarnuszki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 8 sakiewek
-
Najpierw umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Oblej je oliwą z oliwek i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj i odstaw.
-
Ciasto francuskie rozłóż na blacie i delikatnie rozwałkuj. Następnie przekrój wzdłuż na pół, a potem w poprzek na 4 części. Powinno powstać 8 kwadratów.
-
Na kawałkach ciasta francuskiego rozłóż po plasterku szynki parmeńskiej, następnie ułóż po dwa szparagi i na środku dodaj po łyżce tartego parmezanu. Połącz brzegi ciasta zawijając nim szparagi.
-
Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz ziarnami czarnuszki i wbij w środek wykałaczkę, żeby nie otworzyły się podczas pieczenia.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.
Jak Ci smakowały moje sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski, to sprawdź też moje przepisy na pieczone placki warzywne z łososiem i awokado lub grzanki w stylu greckim z pastą z awokado.