Sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską

Nareszcie weekend, więc przygotowałam pyszną przekąskę, którą z powodzeniem możecie zaserwować na domowe, luźne spotkanie ze znajomymi. Sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską z dodatkiem parmezanu i chrupiącymi ziarnami czarnuszki. Pyszne, banalnie proste w wykonaniu, ale też bogate w wykwintne smaki. Do tego dania najbardziej pasuje mi czerwone wytrawne wino, a z takich najbardziej lubię portugalskie, o głębokim smaku i owocowym bukiecie. Takie jest właśnie wino Portada z regionu Lisboa, które Wam szczerze polecam.

Sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską

Skłądniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 16 zielonych szparagów
  • jajko
  • 30 g parmezanu lub grana padano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • nieduża garść ziaren czarnuszki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 8 sakiewek

  1. Najpierw umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Oblej je oliwą z oliwek i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj i odstaw.

  2. Ciasto francuskie rozłóż na blacie i delikatnie rozwałkuj. Następnie przekrój wzdłuż na pół, a potem w poprzek na 4 części. Powinno powstać 8 kwadratów.

  3. Na kawałkach ciasta francuskiego rozłóż po plasterku szynki parmeńskiej, następnie ułóż po dwa szparagi i na środku dodaj po łyżce tartego parmezanu. Połącz brzegi ciasta zawijając nim szparagi.

  4. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz ziarnami czarnuszki i wbij w środek wykałaczkę, żeby nie otworzyły się podczas pieczenia.

  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.

Jak Ci smakowały moje sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski, to sprawdź też moje przepisy na pieczone placki warzywne z łososiem i awokado lub grzanki w stylu greckim z pastą z awokado.

Współpraca

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry