Porozmawiajmy o herbacie matcha

W ostatnim czasie matcha zyskała bardzo duży rozgłos. Przeprowadzane są badania nad jej fenomenalnymi właściwościami. Mówi się też, że jest najzdrowszą herbatą na świecie. Postanowiłam więc zgłębić trochę ten temat i podzielić się z Wami informacjami, które zebrałam.

Czym jest matcha? Jakie właściwości posiada? Jak wybrać dobrą jakość tej herbaty? I jaką pić na co dzień oraz jak powinno się ją przyrządzać? Jeśli jesteście ciekawi tego wszystkiego, zapraszam na wpis.

Co to jest matcha?

Matcha jest zmielonym proszkiem z całych liści zielonej herbaty. Czym się od niej różni? Na trzy tygodnie przed zbiorem rolnicy zacieniają krzewy, co powoduje spowolnienie wzrostu. Dzięki temu wytwarza się większa ilość chlorofilu, a co za tym idzie antyoksydantów oraz teaniny – aminokwasu, który powoduje, że nasz organizm jest zrelaksowany, ale bez uczucia senności.

Jak wybrać najlepszą matchę?

Pochodzenie:

Przyjrzyj się uważnie skąd pochodzi matcha. Najlepsza wywodzi się z Japonii, z prowincji Uji. Herbata uprawiana jest tam już od 800 lat i słynie z bardzo dobrej jakości, ponieważ jest to region bogaty w żyzne gleby i czyste wody. Jeśli herbata pochodzi z zanieczyszczonych obszarów, to bardzo prawdopodobne jest, że będzie zawierała duże ilości metali ciężkich i ołowiu. Wybierając matchę, zawsze wybieraj tę organiczną, wtedy masz pewność, że nie zawiera szkodliwych pestycydów. Można ją poznać po certyfikacie – zielony liść na opakowaniu.

Barwa:

Im intensywniej zielona matcha, tym wyższa jej jakość. Tu bardzo ważna wskazówka: podczas uprawy matchy nieorganicznej można wykorzystywać nawozy syntetyczne, które kontrolują kolor i smak, co może wprowadzać w błąd co do jakości.

Jeśli kolor herbaty nie jest intensywnie zielony i wpada w brąz oznacza to, że został popełniony błąd podczas uprawy. Mogła zostać nie odpowiednio zacieniona lub później zebrana. Ma to wpływ na smak oraz korzyści zdrowotne.

Gładki smak:

W najwyższej jakości matchy wyczujesz roślinne nuty trawiaste, przyjemną, ale nie cierpką goryczkę, orzechową i łagodną słodycz.

Właściwości matchy:

  • Posiada właściwości antynowotworowe. Zawiera więcej antyoksydantów niż jagody goji, owoce granatu, brokuły czy jagody leśne.
  • Wspomaga odchudzanie i poprawia metabolizm.
  • Zmniejsza stres, uspokaja, przy zachowaniu czujności umysłu.
  • Działa antydepresyjnie, zapewnia dobre samopoczucie.
  • Poprawia pamięć i koncentrację.
  • Energia – matcha podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość, jednak w przeciwieństwie do kawy uwalnia ją stopniowo, proces ten trwa 3-4 godziny i nie powoduje skutków ubocznych takich jak kawa, czyli nadpobudliwość, nerwowość i nagły spadek energii.
  • Reguluje pracę serca i obniża zły cholesterol.
  • Ma działanie oczyszczające organizm z toksyn, dzięki dużej zawartości chlorofilu.

Jak przygotować matchę:

Do tradycyjnego przygotowania matchy potrzebujecie: chawan – miseczkę, chasen – bambusową miotełkę do roztrzepywania herbaty i chashaku – drewnianą łyżeczkę. Jednak bez problemu możecie zastąpić te przedmioty domowymi. Miotełkę najlepiej jest zastąpić ręcznym spieniaczem do mleka, a drewnianą łyżeczkę, po prostu małą łyżeczką.

Sposób tradycyjny vs domowy

Do chawan odmierz 2 porcje matchy za pomocą chashaku i zalej 100 ml gorącej wody (80 stopni C, jeśli chcesz uzyskać mniej intensywny i bardziej słodki smak temp. powinna mieć około 60 stopni C). Najpierw wlej odrobinę wody i za pomocą miotełki rozcieraj ją po dnie wykonując ruchy w kształcie litery M, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dolej więcej wody i roztrzepuj do powstania gęstej piany. Na koniec uzupełnij dodatkową wodą według upodobań smakowych.

Domowym sposobem, odmierz łyżeczkę herbaty, wsyp ją do szklanki i zalej wodą (100 ml, maksymalnie 80 stopni C). Następnie wymieszaj za pomocą spieniacza do mleka i uzupełnij wodą.

Przechowywanie:

Matcha powinna być przechowywana w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu, szczelnie zamknięta, ponieważ szybko może stracić kolor i swoje właściwości. W domu najlepsze dla niej miejsce to lodówka.

Jaką matchę wybrać?

Ja od jakiegoś czasu piję herbatę matcha z firmy Moya i bardzo przypadła mi do gustu. Jest to herbata organiczna, pochodząca z Japonii, której jakość jest bardzo dobra. Moya Matcha oferuje kilka rodzajów tej herbaty. W zależności od tego jak mam zamiar ją przyrządzić i do czego użyć mogę wybrać matchę codzienną, tradycyjną, luksusową czy kulinarną.

Do picia z wodą na ciepło lub na zimno najlepiej sprawdzi się matcha luksusowa, która ma łagodny herbaciany smak. Jej liście pochodzą z pierwszego zbioru.

Do matchy latte, koktajli i również z wodą świetnie pasuje matcha tradycyjna z delikatną nutą goryczki.

Różnego rodzaju wypieki, lody, czekolada, lemoniada dobrze jest połączyć z matchą codzienną, która ma już dość wyraźny smak goryczki, a jej liście pochodzą z drugiego i trzeciego zbioru.

Matcha z mlekiem kokosowym i puree truskawkowym

Matcha latte

Składniki:

  • 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki matchy
  • 200 ml wody
  • kostki lodu
  • 3 łyżki cukru kokosowego

Wykonanie:

PORCJE: 2 duże szklanki

  1. Najpierw w kielichu blendera zmiksuj truskawki z cukrem kokosowym

  2. Matchę przygotuj według instrukcji, którą zamieściłam wyżej.

  3. Mleko kokosowe zmiksuj (ręcznym mikserem) przez 2-3 minuty, żeby uzyskać jednolitą gładką konsystencję.

  4. Na dno szklanki wlej puree truskawkowe, następnie dodaj kostki lodu, wlej mleko kokosowe i na koniec uzupełnij matchą.

Jak Ci smakowała moja matcha z mlekiem kokosowym i puree truskawkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na orzeźwiające napoje, to spróbuj też moich przepisów na mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym lub korzenne mango lassi z musem malinowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry