Zupa krem z pomidorów z pietruszkowym pesto

Nie ma nic lepszego niż dojrzałe, świeże pomidory. Zawsze kiedy zaczyna się na nie sezon, to nie mogę się powstrzymać i kupuję ich duże ilości. Wtedy często powstaje z nich zupa krem z pomidorów lub sos do makaronu. Tym razem postawiłam na zupę, pyszną i lekką. Do przygotowania w niecałe pół godziny. Nie używam do niej bulionu, ani wody. Po prostu gotuję pomidory, w skórce, dodaję do nich podsmażone na maśle warzywa, a potem wszystko dokładnie miksuję. Lubię ją podać z grzankami, kawałkami parmezanu i pesto z pietruszki, które bardzo wzbogaca smak.

Zupa krem ze świeżych pomidorów z pietruszkowym pesto

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • nieduża marchewka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru

Pietruszkowe pesto:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Do podania:

  • parmezan
  • grzanki

Wykonanie:

  1. Krem z pomidorów:

    Najpierw w dużym garnku zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodaj posiekany czosnek oraz tartą marchewkę. Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, odetnij szypułki i przełóż do garnka. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem oraz dodaj cukier. Następnie zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

  2. Pietruszkowe pesto:

    W kielichu blendera umieść natkę pietruszki, czosnek oraz tarty parmezan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość miksuj pulsacyjnie przez chwilę, a następnie wlej oliwę z oliwek. Ponownie zmiksuj do uzyskania równomiernie grudkowatej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej oliwy z oliwek.

  3. Na koniec krem podawaj z grzankami, oblany odrobiną pesto i oprószony tartym parmezanem.

Jak Ci smakowała moja zupa krem z pomidorów z pietruszkowym pesto? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy, to sprawdź też moje przepisy na jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami lub krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry