Nie ma nic lepszego niż dojrzałe, świeże pomidory. Zawsze kiedy zaczyna się na nie sezon, to nie mogę się powstrzymać i kupuję ich duże ilości. Wtedy często powstaje z nich zupa krem z pomidorów lub sos do makaronu. Tym razem postawiłam na zupę, pyszną i lekką. Do przygotowania w niecałe pół godziny. Nie używam do niej bulionu, ani wody. Po prostu gotuję pomidory, w skórce, dodaję do nich podsmażone na maśle warzywa, a potem wszystko dokładnie miksuję. Lubię ją podać z grzankami, kawałkami parmezanu i pesto z pietruszki, które bardzo wzbogaca smak.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- nieduża marchewka
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
Pietruszkowe pesto:
- pęczek natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
Do podania:
- parmezan
- grzanki
Wykonanie:
- Krem z pomidorów:
Najpierw w dużym garnku zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodaj posiekany czosnek oraz tartą marchewkę. Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, odetnij szypułki i przełóż do garnka. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem oraz dodaj cukier. Następnie zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.
- Pietruszkowe pesto:
W kielichu blendera umieść natkę pietruszki, czosnek oraz tarty parmezan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość miksuj pulsacyjnie przez chwilę, a następnie wlej oliwę z oliwek. Ponownie zmiksuj do uzyskania równomiernie grudkowatej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej oliwy z oliwek.
-
Na koniec krem podawaj z grzankami, oblany odrobiną pesto i oprószony tartym parmezanem.
Jak Ci smakowała moja zupa krem z pomidorów z pietruszkowym pesto? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy, to sprawdź też moje przepisy na jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami lub krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką.