Prosta i smaczna zupa krem z brokułów. Jej przygotowanie jest banalnie proste i pomimo, że zamiast bulionu użyłam wody smakuje przepysznie. Została przyrządzona zgodnie z zasadą zero waste, czyli wszystkie warzywa, których musiałabym użyć do ugotowania bulionu zostawiłam w zupie. Ponadto brokuły wykorzystałam w całość. Łodygi oraz różyczki. Dzięki temu zawiera jeszcze więcej witam. Świetnie komponuje się z prażonymi pestkami dyni, odrobiną jogurtu greckiego oraz świeżymi i aromatycznymi listkami bazylii. Całość dopełniają smakowite i chrupiące grzanki z serem gorgonzola. Jeśli lubicie takie łatwe warzywne kremowe zupy, polecam też krem z pomidorów z pesto pietruszkowym.
Składniki:
- 800 g brokułów
- cebula
- mała marchewka
- 1/2 małego korzenia pietruszki
- mały kawałek selera
- duży ząbek czosnku
- średniej wielkości ziemniak
- oliwa
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- pestki dyni do podania
- świeża bazylia do podania
Grzanki z gorgonzolą:
- bagietka
- gorgonzola
Wykonanie:
-
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
-
W dużym garnku na oliwie podsmaż cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zeszklij.
-
Dodaj pokrojonego na małe kawałki ziemniaka oraz łodygi brokułów. Dopraw solą i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
-
Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj, po czym dodaj różyczki brokułów. Gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Całość zblenduj. W razie potrzeby dodaj więcej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
-
Na koniec krem dopraw świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
- Grzanki z gorgonzolą:
Bagietkę pokrój na skos na kromki. Na nich ułóż kawałki gorgonzoli i podpiecz w piekarniku.
-
Zupę krem podawaj z odrobiną jogurtu greckiego, podprażonymi pestkami dyni i listkami bazyli w towarzystwie grzanek z gorgoznolą.