Krem z pieczonego kalafiora z olejem pietruszkowym

Krem z pieczonego kalafiora z olejem pietruszkowym jest pyszny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. Wszystko to dzięki dodatkowi pieczonego czosnku oraz oleju pietruszkowego, który dodaje zupie świeżości. Według mnie takie danie smakuje wyśmienicie jesienią, a jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w piekarniku i tam już się dzieje magia…

Inspiracją do przygotowania tej aromatycznej zupy był mój udział w warsztatach kulinarnych, których głównym bohaterem był olej rzepakowy. To na nim przygotowywaliśmy wszystkie potrawy. Zaczynając od chrupiących smażonych żeberek, poprzez surówki, podpłomyki, a kończąc na hummusie w trzech smakach. W każdym z tych dań został użyty olej rzepakowy, zarówno na zimno jak i na ciepło i sprawdził się doskonale, ponieważ jest bardzo delikatny i nie zmienia smaku potraw. Ponadto jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które stanowią aż 30% jego składu.  Olej rzepakowy zawiera także 2 razy więcej witaminy K i witaminy E niż oliwa z oliwek i jest doskonały do smażenia na patelni jak i w głębokim tłuszczu, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Mogłabym o nim pisać i pisać, bo to naprawdę bardzo zdrowy tłuszcz, a jakże niedoceniany.

Krem z pieczonego kalafiora z olejem pietruszkowym

Składniki:

Krem z kalafiora:

  • główka kalafiora
  • 6-5 ząbków czosnku
  • duży korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
  • około 400 ml mleka

Olej pietruszkowy:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

PORCJE: 4-5

  1. Najpierw kalafior podziel na różtczki i ułóż w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Następnie dodaj pokrojony w plastry korzeń pietruszki, pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz całe, delikatnie rozgniecione ząbki czosnku.

  2. Całość skrop olejem rzepakowym dopraw solą, pieprzem i na koniec wlej kubek wody. Garnek przykryj.

  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 20 – 30 minut, żeby warzywa były zrumienione.

  4. Do garnka wlej mleko i całość zmiskuj na gładką masę. Mleko dolewaj stopniowo w zależności od pożądanej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

  5. Olej pietruszkowy:

    Natkę pietruszki umieść w naczyniu, bez łodyg. Wlej olej rzepakowy oraz sok z cytryny. Na koniec dopraw solą. Całość zmiksuj do uzsykania jednolitej konsystencji.

  6. Krem z kalafiora podawaj skropiony olejem pietruszkowym.

Jak Ci smakował mój krem z pieczonego kalafiora z olejem pietruszkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy, to sprawdź też moje przepisy na krem z pieczonej papryki z chrupiącą ciecierzycą, zupę krem z pomidorów z pietruszkowym pesto lub wegetariańska zupa z soczewicą i batatem.

/Współpraca/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry