Krem z pieczonego kalafiora z olejem pietruszkowym jest pyszny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. Wszystko to dzięki dodatkowi pieczonego czosnku oraz oleju pietruszkowego, który dodaje zupie świeżości. Według mnie takie danie smakuje wyśmienicie jesienią, a jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w piekarniku i tam już się dzieje magia…
Inspiracją do przygotowania tej aromatycznej zupy był mój udział w warsztatach kulinarnych, których głównym bohaterem był olej rzepakowy. To na nim przygotowywaliśmy wszystkie potrawy. Zaczynając od chrupiących smażonych żeberek, poprzez surówki, podpłomyki, a kończąc na hummusie w trzech smakach. W każdym z tych dań został użyty olej rzepakowy, zarówno na zimno jak i na ciepło i sprawdził się doskonale, ponieważ jest bardzo delikatny i nie zmienia smaku potraw. Ponadto jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które stanowią aż 30% jego składu. Olej rzepakowy zawiera także 2 razy więcej witaminy K i witaminy E niż oliwa z oliwek i jest doskonały do smażenia na patelni jak i w głębokim tłuszczu, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Mogłabym o nim pisać i pisać, bo to naprawdę bardzo zdrowy tłuszcz, a jakże niedoceniany.
Składniki:
Krem z kalafiora:
- główka kalafiora
- 6-5 ząbków czosnku
- duży korzeń pietruszki
- duża cebula
- sól
- pieprz
- 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
- około 400 ml mleka
Olej pietruszkowy:
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
PORCJE: 4-5
-
Najpierw kalafior podziel na różtczki i ułóż w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Następnie dodaj pokrojony w plastry korzeń pietruszki, pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz całe, delikatnie rozgniecione ząbki czosnku.
-
Całość skrop olejem rzepakowym dopraw solą, pieprzem i na koniec wlej kubek wody. Garnek przykryj.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 20 – 30 minut, żeby warzywa były zrumienione.
-
Do garnka wlej mleko i całość zmiskuj na gładką masę. Mleko dolewaj stopniowo w zależności od pożądanej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Olej pietruszkowy:
Natkę pietruszki umieść w naczyniu, bez łodyg. Wlej olej rzepakowy oraz sok z cytryny. Na koniec dopraw solą. Całość zmiksuj do uzsykania jednolitej konsystencji.
-
Krem z kalafiora podawaj skropiony olejem pietruszkowym.
Jak Ci smakował mój krem z pieczonego kalafiora z olejem pietruszkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy, to sprawdź też moje przepisy na krem z pieczonej papryki z chrupiącą ciecierzycą, zupę krem z pomidorów z pietruszkowym pesto lub wegetariańska zupa z soczewicą i batatem.