Szarlotka z kajmakiem i ricottą w słoiczku

Szarlotka z kajmakiem i ricottą w słoiczku to takie pyszne last minute, kiedy szybko potrzebujemy pięknego, prostego deseru, a składniki na niego dostaniemy w najbliższym osiedlowym sklepie. Smaki i tekstury poszczególnych składników komponują się doskonale, od lekko kwaśnych jabłek, po kremową ricottę i chrupiące ciasteczka, aż po nieprzyzwoicie słodki kajmak na koniec. Wygląd i doskonały smak tego deseru z pewnością zaskoczą naszych gości, a my przy tym za dużo się nie napracujemy 😉

Szarlotka z kajmakiem i ricottą w słoiczku

Składniki:

  • 300 g musu jabłkowego
  • 500 g sera ricotta
  • 120 g ciastek maślanych
  • 150 g kajmaku

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut.

PORCJE: 6 małych szklaneczek o pojemność około 120 g

  1. Najpierw zmiksuj przez chwilę ricottę, żeby miała jednolitą i gładką konsystencję.

  2. Następnie maślane ciastka zmiksuj na drobny na piasek.

  3. Na koniec w słoiczkach układaj kolejno warstwy:
    1. Niecała łyżeczka kajmaku.
    2. Łyżeczka zmielonych ciastek maślanych.
    3. 2 łyżeczki ricotty.
    4. Łyżeczka kajmaku.
    5. 3-4 łyżeczki musu jabłkowego.
    6. 2 łyżeczki ricotty.
    7. łyżeczka zmielonych ciastek maślanych.
    8. Kleks kajmaku na zakończnie.

Jak Ci smakowała moja szarlotka z kajmakiem i ricottą w słoiczku? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na czekoladową owsiankę z sosem malinowym, serniczki malinowe bez pieczenia lub ricottę z orzechami, miodem i truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry