Szarlotka z kajmakiem i ricottą w słoiczku to takie pyszne last minute, kiedy szybko potrzebujemy pięknego, prostego deseru, a składniki na niego dostaniemy w najbliższym osiedlowym sklepie. Smaki i tekstury poszczególnych składników komponują się doskonale, od lekko kwaśnych jabłek, po kremową ricottę i chrupiące ciasteczka, aż po nieprzyzwoicie słodki kajmak na koniec. Wygląd i doskonały smak tego deseru z pewnością zaskoczą naszych gości, a my przy tym za dużo się nie napracujemy 😉

Składniki:
- 300 g musu jabłkowego
- 500 g sera ricotta
- 120 g ciastek maślanych
- 150 g kajmaku
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut.
PORCJE: 6 małych szklaneczek o pojemność około 120 g
-
Najpierw zmiksuj przez chwilę ricottę, żeby miała jednolitą i gładką konsystencję.
-
Następnie maślane ciastka zmiksuj na drobny na piasek.
-
Na koniec w słoiczkach układaj kolejno warstwy:
1. Niecała łyżeczka kajmaku.
2. Łyżeczka zmielonych ciastek maślanych.
3. 2 łyżeczki ricotty.
4. Łyżeczka kajmaku.
5. 3-4 łyżeczki musu jabłkowego.
6. 2 łyżeczki ricotty.
7. łyżeczka zmielonych ciastek maślanych.
8. Kleks kajmaku na zakończnie.
Jak Ci smakowała moja szarlotka z kajmakiem i ricottą w słoiczku? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na czekoladową owsiankę z sosem malinowym, serniczki malinowe bez pieczenia lub ricottę z orzechami, miodem i truskawkami.