Krem z pieczonej papryki z chrupiącą ciecierzycą

Upalne dni sprawiają, że mam ochotę jeść tylko lekkie i proste dania, a najlepiej , żeby jeszcze robiły się same ;). Ostatnio przygotowałam więc zupę krem z pieczonej papryki, podaną w towarzystwie chrupiącej i pikantnej ciecierzycy. Ta zupa wymaga od Was tylko pokrojenia warzyw i wstawienia ich do piekarnika, a potem zmiksowania i gotowe. Jest pyszna, bardzo aromatyczna i lekka, a ciecierzyca stanowi bardzo fajny, chrupiący dodatek zamiast grzanek albo pieczywa.

Krem z pieczonej papryki i chrupiącą ciecierzycą

Składniki:

  • 4 papryki
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe cebule
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietanki 12%
  • sól, pieprz

Chrupiąca ciecierzyca:

  • puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu) lub tyle samo ugotowanej
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie:

PORCJE: 3-4

  1. Krem z papryki i pomidorów:

    Najpierw pomidory pokrój na ćwiartki i ułóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym lub w garnku żeliwnym. Dodaj listki świeżego rozmarynu z około 2 gałązek. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na duże kawałki. Ułóż na pomidorach skórką do góry. Cebulę pokrój z grubsza i powkładaj między paprykę. Na wierzchu rozrzuć obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Całość oblej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C, w funkcji termoobieg z górną grzałką. Piecz przez godzinę. Pamiętaj, żeby co 20 minut warzywa przemieszać łyżką.

  2. Po tym czasie całość przełóż do garnka (jeśli były pieczone w naczyniu żaroodpornym), a następnie zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wlej śmietankę i ponownie zmiksuj. Zupę delikatnie zagotuj.

  3. Chrupiąca ciecierzyca

    Ciecierzycę z puszki odsącz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, oregano, szczyptę soli i pieprzu. Na koniec skrop oliwą z oliwek i przemieszaj. Ciecierzycę rozłóż równomiernie w naczyniu, tak żeby nie nachodziła na siebie.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C (termoobieg) przez 20 minut.

  5. Krem z papryki podawaj z chrupiącą ciecierzycą i odrobiną jogurtu greckiego.

Jak Ci smakowała moja zupa krem z pieczonej papryki z ciecierzycą? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie dania na lato, to sprawdź też moje przepisy na pierogi z truskawkami, kremową zupę cytrynową z ryżem arborio lub sałatkę z arbuza z kozim serem i sosem balsamicznym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry