W sezonie truskawkowym nie ma dnia, żeby nie gościły one u mnie w kuchni. Jemy je w bardzo dużych ilościach i różnych formach. Świeże, w ciastach, dodane na do owsianki, granoli lub kaszy manny na śniadanie, przyrządzam z nich też koktajle, lody. Tym razem postawiłam na pierogi, czyli polski klasyk. W zasadzie robię je raz w roku na Wigilię, więc takie pierogi z truskawkami w sezonie letnim to mała uczta 😉
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- plaska łyżeczka soli
- łyżeczka masła
Nadzienie:
- 300 g świeżych truskawek
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru pudru
Dodatki:
- cukier
- śmietana lub jogurt naturalny
Wykonanie:
PORCJE: około 35 pierogów
-
Najpierw do miski wsyp mąkę, dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, żeby się nie poparzyć. Następnie zacznij zagniatać ciasto rękoma, aż będzie miało jednolitą, elastyczną konsystencję. Ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. Podziel je na połowę i każdą część rozwałkuj, a później szklanką powykrawaj kółka. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie.
-
Truskawki umyj, oderwij szypułki i każdą przekrój na pół (kawałki nie powinny być zbyt małe). Dopiero przed samym lepieniem pierogów wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, tak żeby puściły jak najmniej soku.
-
Na środek każdego krążka nałóż 2-3 kawałki truskawek, a następnie składaj na pół dokładnie sklejając brzegi. Pierogi przykryj ściereczką dopóki ich nie ugotujesz, żeby nie wyschły. W garnku zagotuj wodę i kiedy będzie wrzała dodaj partię pierogów i gotuj, aż wypłyną. Pierogi możesz zamrozić ugotowane lub surowe. Podczas mrożenia nie mogą się dotykać.
-
Na koniec podawaj z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, oprószone odrobiną cukru.
Jak Ci smakowały moje pierogi z truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na letnie obiady, to sprawdź też moje przepisy na jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami lub sałatkę z truskawkami, awokado i serem feta.