Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym nie ma dnia, żeby nie gościły one u mnie w kuchni. Jemy je w bardzo dużych ilościach i różnych formach. Świeże, w ciastach, dodane na do owsianki, granoli lub kaszy manny na śniadanie, przyrządzam z nich też koktajle, lody. Tym razem postawiłam na pierogi, czyli polski klasyk. W zasadzie robię je raz w roku na Wigilię, więc takie pierogi z truskawkami w sezonie letnim to mała uczta 😉

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • plaska łyżeczka soli
  • łyżeczka masła

Nadzienie:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru pudru

Dodatki:

  • cukier
  • śmietana lub jogurt naturalny

Wykonanie:

PORCJE: około 35 pierogów

  1. Najpierw do miski wsyp mąkę, dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, żeby się nie poparzyć. Następnie zacznij zagniatać ciasto rękoma, aż będzie miało jednolitą, elastyczną konsystencję. Ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. Podziel je na połowę i każdą część rozwałkuj, a później szklanką powykrawaj kółka. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie.

  2. Truskawki umyj, oderwij szypułki i każdą przekrój na pół (kawałki nie powinny być zbyt małe). Dopiero przed samym lepieniem pierogów wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, tak żeby puściły jak najmniej soku.

  3. Na środek każdego krążka nałóż 2-3 kawałki truskawek, a następnie składaj na pół dokładnie sklejając brzegi. Pierogi przykryj ściereczką dopóki ich nie ugotujesz, żeby nie wyschły. W garnku zagotuj wodę i kiedy będzie wrzała dodaj partię pierogów i gotuj, aż wypłyną. Pierogi możesz zamrozić ugotowane lub surowe. Podczas mrożenia nie mogą się dotykać.

  4. Na koniec podawaj z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, oprószone odrobiną cukru.

Jak Ci smakowały moje pierogi z truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na letnie obiady, to sprawdź też moje przepisy na jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami lub sałatkę z truskawkami, awokado i serem feta.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry