Czy są tu wielbiciele pierogów? Jakie lubicie najbardziej? Ja powoli robię rozgrzewkę przed Świętami i już zaczynam je lepić. Na początek pierogi z mięsem, bo takie najbardziej lubią moje dzieci. Część zjadamy od razu, a pozostałe mrożę, żeby były na drugi dzień świąt. Moje ulubione pierogi to takie, które mają cienkie i niezbyt miękkie ciasto, idealne będzie al dente. Wypełnione po brzegi mięsem wołowym z domieszką mięsa drobiowego. W dzień lepienia pierogów na obiad mamy obowiązkowo pyszny, aromatyczny rosół, który zostaje po gotowaniu mięsa. A jak dodacie do bulionu więcej warzyw to można się też pokusić o sałatkę jarzynową.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- plaska łyżeczka soli
- łyżeczka masła
Farsz mięsny:
- średnie udko z kurczaka zagrodowego
- 700 g mięsa wołowego z kością, najlepiej szponder
- duża cebula
Dodatkowo do bulionu:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 małego selera
- mała cebula
- kawałek pora
- sól,
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- mały liść laurowy
Wykonanie:
PORCJE: około 35 pierogów
- Bulion:
Najpierw obgotuj mięso. Następnie umieść je w dużym garnku. Dodaj warzywa oraz przyprawy i dopraw solą. Zawartość garnka zalej wodą, tak żeby woda zakrywała mięso i warzywa. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
-
Na patelni podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę.
-
Ugotowane mięso wyjmij z rosołu i odczekaj, aż przestygnie. Mięsa łącznie po ugotowaniu powinno być około 500 g. Następnie oddziel od kości. Zmiel w maszynce wraz z podsmażoną cebulą, żeby nie było zbyt suche dolej trochę rosołu. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
- Ciasto na pierogi:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, żeby się nie poparzyć. Następnie zacznij zagniatać ciasto rękoma, aż będzie miało jednolitą elastyczną konsystencję. Ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.
-
Ciasto podziel na połowę i każdą część cieniutko rozwałkuj. Szklanką wykrawaj kółka. Na środek każdego nałóż sporą łyżeczkę farszu, a następnie składaj na pół dokładnie sklejając brzegi. Pierogi przykryj ściereczką dopóki ich nie ugotujesz, żeby nie wyschły.
-
W garnku zagotuj wodę, jak będzie wrzała dodaj partię pierogów i gotuj, aż wypłyną.
Pierogi możesz zamrozić ugotowane lub surowe. Podczas mrożenia nie mogą się dotykać.
Jak Ci smakowały moje pierogi z mięsem? Jeśli szukasz innych pomysłów na tradycyjne dania obiadowe, to sprawdź też moje przepisy na kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki lub filet z kurczaka w panierce z parmezanem i ziołami.