Domowe lody truskawkowe są bardzo proste do przygotowania, nie potrzeba do nich nawet maszynki do lodów. Dzięki użyciu śmietanki i mascarpone są bardzo kremowe i aksamitne. Cukier zawsze dodaję na samym końcu, kiedy już wiem jak słodkie są owoce. Pamiętajcie, że musi to być cukier puder, żeby dobrze się rozpuścił w połączeniu z zimnymi składnikami.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g mscarpone
- 400 g truskawek (mrożone lub świeże)
- cukier puder
Wykonanie:
PORCJE: 700 ml
-
Najpierw truskawki mrożone lub świeże umieść w rondelku i zagotuj. Gotuj, aż odparuje około 1/2 płynu. Następnie przestudź i zblenduj na puree.
-
Schłodzoną śmietankę ubij, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj truskawkowe puree oraz cukier puder. Ja dodałam 4 łyżki i użyłam świeżych truskawek. Jeśli użyjesz mrożonych dodaj trochę więcej cukru. Najlepiej spróbować masy i dosłodzić według uznania.
-
Masę dokładnie zmiksuj i przelej do pojemnika, nadającego się do mrożenia.
-
Lody wstaw do zamrażalnika. Najlepiej, żeby temperatura w nim wynosiła – 17 stopni C. Po godzinie mrożenia lody przemieszaj łyżką. Następnie czynność powtórz co pół godziny jeszcze 2-3 razy.
-
Po około 5-6 godzinach lody będą miały najlepszą konsystencję i będą gotowe do spożycia.
-
Jeśli będą w zamrażalniku dłużej, wyjmij na około pół godziny przed podaniem.
Jak Ci smakowały moje domowe lody truskawkowe? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na fit sernik z mango – 4 składniki, domową galaretkę truskawkowo – jogurtową lub mini serniczki z białą czekoladą i malinami.