Mini serniczki z białą czekoladą i malinami

Na pewno już zauważyliście, jak bardzo lubię różnego rodzaju desery w szklaneczkach 😉 Dlatego formą Was dzisiaj nie zaskoczę, ale zawartością to już zdecydowanie tak! Mini serniczki z białą czekoladą, malinami i kruchymi maślanymi ciasteczkami. Połączenie chrupiących ciastek, słodkiego kremu z białą czekoladą i lekko kwaśnymi, odświeżającymi malinami to moja mała chwila zapomnienia.

Mini serniczki z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • 10-12 kruchych maślanych ciastek
  • 300 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g świeżych malin
  • 100 g świeżych borówek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw do rondelka wlej około 50 g śmietanki 30% i podgrzej. Pamiętaj, żeby śmietanka była gorąca, ale się nie zagotowała. Rondel zdejmij z ognia i dodaj połamaną białą czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej, lejącej się konsystencji i odstaw do przestygnięcia.

  2. W naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę – 250 g. Następnie dodaj mascarpone, wlej masę z białej czekolady i całość zmiksuj (na małych obrotach miksera) tylko do połączenia składników.

  3. Maliny lekko rozgnieć widelcem.

  4. W szklaneczkach układaj kolejno warstwami: rozkruszone w dłoniach ciasteczka, masę z mascarpone i białą czekoladą, rozgniecione maliny i kilka całych borówek, znowu rozkruszone ciastka i masę. Na koniec udekoruj świeżymi malinami i borówkami.

Jak Ci smakowały moje mini serniczki z białą czekoladą i malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne deserki w szklaneczkach, to sprawdź też moje przepisy na Eton mess – czyli bezowy bałagan z truskawkami, jogurt orzechowy z truskawkami lub fit serniczki z mango w wersji mini.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top