Na pewno już zauważyliście, jak bardzo lubię różnego rodzaju desery w szklaneczkach 😉 Dlatego formą Was dzisiaj nie zaskoczę, ale zawartością to już zdecydowanie tak! Mini serniczki z białą czekoladą, malinami i kruchymi maślanymi ciasteczkami. Połączenie chrupiących ciastek, słodkiego kremu z białą czekoladą i lekko kwaśnymi, odświeżającymi malinami to moja mała chwila zapomnienia.
Składniki:
- 10-12 kruchych maślanych ciastek
- 300 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 150 g świeżych malin
- 100 g świeżych borówek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 3-4
-
Najpierw do rondelka wlej około 50 g śmietanki 30% i podgrzej. Pamiętaj, żeby śmietanka była gorąca, ale się nie zagotowała. Rondel zdejmij z ognia i dodaj połamaną białą czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej, lejącej się konsystencji i odstaw do przestygnięcia.
-
W naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę – 250 g. Następnie dodaj mascarpone, wlej masę z białej czekolady i całość zmiksuj (na małych obrotach miksera) tylko do połączenia składników.
-
Maliny lekko rozgnieć widelcem.
-
W szklaneczkach układaj kolejno warstwami: rozkruszone w dłoniach ciasteczka, masę z mascarpone i białą czekoladą, rozgniecione maliny i kilka całych borówek, znowu rozkruszone ciastka i masę. Na koniec udekoruj świeżymi malinami i borówkami.
Jak Ci smakowały moje mini serniczki z białą czekoladą i malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne deserki w szklaneczkach, to sprawdź też moje przepisy na Eton mess – czyli bezowy bałagan z truskawkami, jogurt orzechowy z truskawkami lub fit serniczki z mango w wersji mini.