Aksamitny, delikatny i kremowy. Taki może być tylko sernik na zimno z macarpone i białą czekoladą, a także dodatkiem świeżych malin i borówek. Wczoraj przygotowałam go wspólnie z moim dzieckiem, ponieważ jest tak prosty w wykonaniu, że spokojnie możecie zrobić go wspólnie. Dzisiaj rano został prawie całkowicie zjedzony na śniadanie i całe szczęście, że udało mi się odkroić mały kawałeczek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 150 g białej czekolady
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 g malin
- 125 g borówek
- 170 g owsianych ciastek
- 1 łyżka kakao
- 50 g masła
- 2 opakowania śmietan-fix
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma o średnicy ok. 20 cm
- Ciasteczkowy spód:
Najpierw w malakserze rozdrobnij ciastka na piasek. Następnie połącz je z roztopionym masłem i kakao. Ponownie zmiksuj.
-
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciastka i uformuj zwarty spód. Formę wstaw do lodówki.
-
W rondelku podgrzej 1/4 szklanki śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Odczekaj, aż czekolada się rozpuści i zacznij mieszać trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie czekoladę odstaw do przestygnięcia.
-
Pozostałą śmietanę (powinna być mocno schłodzona) ubij na sztywno wraz ze śmietan-fix. Dodaj mascarpone, łyżkę soku z cytryny i zmiksuj do połączenia składników.
-
Do ubitej śmietany z mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksuj, żeby składniki się dokładnie połączyły.
-
Z lodówki wyjmij formę z wcześniej przygotowanym ciasteczkowym spodem. Przełóż połowę masy śmietanowej na spód i wyrównaj powierzchnię łyżką. Następnie poukładaj na niej połowę przygotowanych malin i borówek, lekko wciskając owoce w masę. Dopełnij formę pozostałym kremem i wyrównaj powierzchnię. Na koniec ciasto przykryj i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Sernik podawaj udekorowany pozostałymi malinami i borówkami.
Jak Ci smakował mój sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery to sprawdź też moje przepisy roladę bezową z jagodami i mascarpone, semifreddo z malinami i ciasteczkami lub limonkowy sernik bez pieczenia.
Czy sernik zetnie się bez dodatku żelatyny lub galaretki? Moje doświadczenia z sernikiem na zimno są takie, że prawie za każdym razem nie chcą się odpowiednią ściąć. Pozdrawiam. 🙂
Cześć, mój ściął się idelanie, tak jak widać na zdjęciu. Ważne jest, żeby czekolada była dobrze przestygnięta, a śmietana porządnie ubita wraz ze śmietan-fix. Serek śmietankowy wybierz ten z białkami mleka, dzięki temu wszystko świetnie się trzyma 🙂
Witam!
Nareszcie sernik na zimno bez żelatyny, który brzmi sensownie i smacznie! Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam.
Maria
Zrobiłam jest idealny jak dla mnie na pewno będą powtórki zapisane w ulubionych.
Sernik wyszedł pyszny, ale masa była trochę za bardzo płynna (konsystencja bitej śmietany) . Z czego to mogło wynikać?
W komentarzach pisze Pani, żeby wybrać serek śmietankowy z białkami mleka, ale w przepisie jest tylko mascarpone. Czy możliwe, że zapomniała Pani o tym serku? Sernik nie miał takiej konsystencji jak u Pani, a wszystko zrobiłam dobrze 😊