Sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą

Aksamitny, delikatny i kremowy. Taki może być tylko sernik na zimno z macarpone i białą czekoladą, a także dodatkiem świeżych malin i borówek. Wczoraj przygotowałam go wspólnie z moim dzieckiem, ponieważ jest tak prosty w wykonaniu, że spokojnie możecie zrobić go wspólnie. Dzisiaj rano został prawie całkowicie zjedzony na śniadanie i całe szczęście, że udało mi się odkroić mały kawałeczek do popołudniowej kawy.

Kremowy sernik bez pieczenia z białą czekoladą i mascarpone

Składniki:

  • 150 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 g malin
  • 125 g borówek
  • 170 g owsianych ciastek
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła
  • 2 opakowania śmietan-fix

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma o średnicy ok. 20 cm

  1. Ciasteczkowy spód:

    Najpierw w malakserze rozdrobnij ciastka na piasek. Następnie połącz je z roztopionym masłem i kakao. Ponownie zmiksuj.

  2. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciastka i uformuj zwarty spód. Formę wstaw do lodówki.

  3. W rondelku podgrzej 1/4 szklanki śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Odczekaj, aż czekolada się rozpuści i zacznij mieszać trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie czekoladę odstaw do przestygnięcia.

  4. Pozostałą śmietanę (powinna być mocno schłodzona) ubij na sztywno wraz ze śmietan-fix. Dodaj mascarpone, łyżkę soku z cytryny i zmiksuj do połączenia składników.

  5. Do ubitej śmietany z mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksuj, żeby składniki się dokładnie połączyły.

  6. Z lodówki wyjmij formę z wcześniej przygotowanym ciasteczkowym spodem. Przełóż połowę masy śmietanowej na spód i wyrównaj powierzchnię łyżką. Następnie poukładaj na niej połowę przygotowanych malin i borówek, lekko wciskając owoce w masę. Dopełnij formę pozostałym kremem i wyrównaj powierzchnię. Na koniec ciasto przykryj i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

  7. Sernik podawaj udekorowany pozostałymi malinami i borówkami.

Jak Ci smakował mój sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery to sprawdź też moje przepisy roladę bezową z jagodami i mascarpone, semifreddo z malinami i ciasteczkami lub limonkowy sernik bez pieczenia.

6 thoughts on “Sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą”

  1. Czy sernik zetnie się bez dodatku żelatyny lub galaretki? Moje doświadczenia z sernikiem na zimno są takie, że prawie za każdym razem nie chcą się odpowiednią ściąć. Pozdrawiam. 🙂

    1. Cześć, mój ściął się idelanie, tak jak widać na zdjęciu. Ważne jest, żeby czekolada była dobrze przestygnięta, a śmietana porządnie ubita wraz ze śmietan-fix. Serek śmietankowy wybierz ten z białkami mleka, dzięki temu wszystko świetnie się trzyma 🙂

  2. Sernik wyszedł pyszny, ale masa była trochę za bardzo płynna (konsystencja bitej śmietany) . Z czego to mogło wynikać?

  3. W komentarzach pisze Pani, żeby wybrać serek śmietankowy z białkami mleka, ale w przepisie jest tylko mascarpone. Czy możliwe, że zapomniała Pani o tym serku? Sernik nie miał takiej konsystencji jak u Pani, a wszystko zrobiłam dobrze 😊

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top