Złote mleko to bardzo rozpowszechniony na świecie napój, który wywodzi się z Indii. Ciepłe mleko z dodatkiem miodu, kurkumy, imbiru i cynamonu jest nie tylko pyszne, ale także poprawia jakość snu i wprawia w dobry nastrój. Słynie również ze swoich zdrowotnych właściwości, takich jak wspomaganie układu odpornościowego, trawiennego oraz świetnie działa na przeziębienie. Polecam go szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, jednak pozytywny wpływ na nasz organizm ma o każdej porze roku.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw w rondelku wymieszaj mleko krowie, mleko kokosowe i przyprawy. Następnie całość podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania się mikstury.
-
Złote mleko przelej do dwóch filiżanek . Kiedy lekko przestygnie dodaj po pół łyżeczki miodu. Pamiętaj, żeby nie dodawać miodu bezpośrednio do gorącego napoju, ponieważ zbyt wysoka temperatura powoduje, że miód traci swoje właściwości. (maksymalna temperatura dla miodu to 40 stopni C.)
Jak Ci smakowało moje „Złote mleko”, czyli naturalny sposób na infekcje? Jeśli szukasz innych pomysłów na napoje, to sprawdź też moje przepisy na smoothie z borówkami i pastą migdałową, imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu lub korzenne mango lassi z musem malinowym.